El foc il·lumina la festa de Sant Antoni en Portell

62
PUBLICITAT

Portell ha viscut este cap de setmana l’apoteosi de la festa del foc, els animals i la tradició. La localitat dels Ports va cremar anit la monumental barraca de Sant Antoni. La col·laboració de la Colla l’Empastre i Beerwinkel PP amb l’organització de l’Ajuntament han fet possible la celebració antoniana que ha seguit el cicle de Sant Antoni als Ports.

Ahir dissabte el dia es va iniciar amb el muntatge de la gran barraca, sustentada sobre un pi central, que rep la denominació de ‘maio’. Sobre el pi alçat en la plaça es van plantar les costelles. Després l’esquelet de troncs es va vestir amb la llenya arreplegada per tots els voluntaris i voluntàries del poble.

Col·laboradors i col·laboradores van esmorzar i després van participar activament per a arrossegar amb les cavalleries les carrasques que van servir com a combustible en la plaça. I és que a Sant Antoni hi ha dos fogueres, la de “tronques” que forma brasa durant tot Sant Antoni i la barraca que es pren com a cim a la celebració.

Després del dinar va tindre lloc la tradicional trança -subhasta- de productes populars donats pels veïns amb la finalitat de recaptar fons per a la festa. A la vesprada van arribar els actes principals de la festivitat. En l’ermita de la Mare de Déu de la Font es va recitar la primera relació -dit tradicional- a cavall i en la plaça es va poder escoltar la segona relació. Les relacions són dites o poesies tradicionals que realitzen un repàs de la vida al poble.

Després de les relacions es van beneir els animals i va tindre lloc el repartiment dels pastissos farcits de la confitura de carabassa. Després va arribar el Ball Pla, interpretat amb dolçaina i tambor, l’arribada dels personatges tradicionals de Sant Antoni amb la “abuela” Sant Antoni i els “diablicos”. Finalment es va calar foc a la foguera. Hui diumenge s’ha celebrat la missa i la processó en honor al sant patró dels animals.