El foc de Sant Antoni arriba a Palanques

795
Foto d'arxiu de Sant Antoni 2022 a Palanques
PUBLICITAT

Autor: Lluís Puig

Palanques celebrarà la festa de Sant Antoni el cap de setmana que envolta al dissabte 21, amb actes preparats des del dijous 19 per a la gran cita del foc hivernal. Així doncs, la Majoralia de Sant Antoni, amb el suport del consistori, ha elaborat tota una agenda festiva per retre honors al patró dels animals. El dijous 19 es cuinaran les tradicionals coquetes que, el dia de la festa, es donaran a tots i totes les participants durant la nit de la ‘cremà’ de la barraca.

El divendres comença el dia amb la matança del porc, una tradició que perdura en els anys i que reconeix les arrels de la localitat. S’elaboraran d’una forma artesanal productes com xoriços. Per la nit, el pavelló municipal acull un sopar de ‘pa i porta’ i una discomòbil en vespres del gran dia de Sant Antoni. 

El dissabte, abans de cremar la foguera, veïns i veïnes aniran a la muntanya a per ‘malea’ i troncs per muntar la barraca a la plaça major. Per la vesprada es farà l’arrossegament dels troncs amb l’ajuda d’animals. Ja per la nit, el típic Bandeig del Gall deixarà pas a l’animació de la ‘Diabletà’ amb menuts i grans per ambientar la festa abans de botar foc a la barraca preparada durant tot el dia. Per la nit també hi haurà torrada de xoriços i embotits per a les persones presents. Els animals rodejaran la foguera, tal com marca la tradició a Palanques. A partir de les 00h, el pavelló municipal acollirà un nou acte musical amb orquestra i discomòbil.

Pel que fa al diumenge, aquesta jornada s’ha reservat per la missa i processó en honor de Sant Antoni. Una vegada finalitzat l’acte religiós, al pavelló s’organitza un aperitiu per conéixer als nous membres de la Majoralia de Sant Antoni per al 2024.