El festival Internacional de Titelles Portsxinel·la torna per Pasqua en la seua sisena edició

938
PUBLICITAT
  • Catorze localitats dels Ports acolliran 28 activitats entre l’11 i el 24 d’abril

Després de dos anys desplaçat als mesos estiuencs per motius relacionats amb la Covid-19, el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la torna en aquest 2022 a la seua ubicació natural dins del calendari: les dates de Pasqua. La sisena edició es desenvoluparà entre l’11 i el 24 d’abril en catorze localitats de la comarca dels Ports, amb un total de 28 activitats. Una proposta singular que permet combinar la cultura a través del teatre de titelles amb el turisme, ja que ofereix la possibilitat de gaudir simultàniament de les obres i de la contemplació d’aquests bells paratges muntanyencs i de la tranquil·litat dels seus pobles, així com de la seua saborosa gastronomia.

La programació es va presentar el 30 de març al pavelló de festes de la Mata, amb l’alcalde de la localitat, Jorge Royo, juntament amb la regidora Júlia Lugo, i Mireya Mestre, alcaldessa de Cinctorres. Per part de l’organització van assistir, Carles Benlliure, director artístic del festival, i Rebeca Castro, presidenta d’Eclíptica d’Art, organitzadora de l’esdeveniment.

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la compta amb la indispensable col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura GVA de la Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló, Electra del Maestrat, Mancomunitat dels Ports i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, Olocau del Rei, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, Sorita, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers, així com diverses empreses privades de la comarca.

El programa permetrà contemplar produccions de companyies internacionals, com són Taller Hermanos Castro (Colòmbia), La Matatena (Mèxic), Partículas Elementales (Portugal) i les italianes Bambabambin i Teatre dei Piedi. L’apartat nacional inclou Teatre Filis (Extremadura), Tanxarina (Galícia) i Galiot Teatre (Catalunya). La Comunitat Valenciana estarà representada per les companyies castellonenques Teatro de la Resistencia i Xarop Teatre. No faltarà tampoc la part didàctica, amb un taller de titelles de reciclatge, a càrrec de la companyia La Matatena (Mèxic). A més, com a preàmbul a la programació, es desenvoluparà una trobada de titelles els dies 11 i 12 a Forcall.

Tal com ha quedat demostrat en els anys anteriors, el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la és una efectiva manera d’unir cultura i turisme. Els Ports es converteix durant uns dies en capital del teatre de titelles, oferint espectacles de gran qualitat desenvolupats amb diferents tècniques de manipulació dels objectes. Durant aquests anys s’ha creat un grup de fans del festival que esperen i segueixen les representacions d’una localitat a una altra, dins de la denominada ‘ruta titellaire’.

El cartell il·lustrador d’aquesta sisena edició porta la signatura de l’artista italià Marco Sommà. En ell es pot trobar l’adreça de la pàgina web de Portsxinel·la, així com un codi QR amb el qual és possible accedir a tota la informació d’aquest festival.