El Festival Internacional de Música de Morella comptarà amb una gran òpera en el seu programa

223
Festival Internacional de Música de Morella

Festival Internacional de Música de Morella-Nota de premsa-

Morella està ultimant tots els detalls per a la celebració de la XXXI edició del Festival Internacional de Música. El certamen destaca per posar en valor el majestuós orgue de la Basílica Arxiprestal, que amb els seus 4000 tubs és un dels més espectaculars de l’antiga Corona d’Aragó. Però a més, aquest any es pretén donar un impuls a aquest esdeveniment amb diverses novetats. Entre elles, es pot destacar la gran òpera en versió de concert “L’esperit il•lustrat”, les actuacions a peu de carrer, les visites o les conferències. El festival tornarà a estar dirigit per l’organista Ricardo Miravet. Totes aquestes novetats suposen un impuls al certamen i un gran reclam per visitar la localitat dels Ports.

La regidora de cultura i turisme, Maria Rallo, assenyala que “aquesta edició és molt ambiciosa i compta amb concerts protagonitzats per grandíssims músics, entre els quals destaca l’Òpera del dia 16, i també tindrem activitats paral•leles que contribuiran a donen a conèixer la importància del nostre patrimoni, com l’orgue, que és la peça central i l’origen de l’organització d’aquest Festival”. A més afegia que “amb tots els canvis realitzats, pretenem donar un impuls més a aquest Festival perquè continue sent una de les activitats més importants del calendari estival de la nostra localitat, i perquè es convertisca en un atractiu turístic, de manera que seran uns dies molt interessants per a conéixer Morella”. En aquest sentit, Rallo assenyalava que “l’orgue de Morella és un dels més importants de l’antiga Corona d’Aragó i hem de continuar posant-lo en valor i donant a conèixer aquesta autèntica joia”.

L’Òpera “L’esperit il•lustrat. GB Pergolesi: La serva Padrona” tindrà lloc el penúltim dia del festival. Tanya Durán (soprano), Lluís Martínez-Agudo (baix), Fernando Pascual (violí), Marc Sanjuán (violí II), Isabel López (viola), Pere Joan Carrascosa (violoncel) i Arturo Barba (direcció i clavicèmbal) seran els intèrprets d’aquesta òpera que oferirà una panoràmica de la Europa en el Segle de les Llums. Aquesta tindrà lloc a la Basílica Arxiprestal, un impressionant marc per a la celebració d’actuacions d’aquest tipus. En la mateixa jornada, Fernando Pascual, també impartirà la conferència “L’escola napolitana i la reforma operística del ‘700”. Pel que fa a la resta del programa, el dia 13 tindrà lloc el concert “El barroc italià: Affetti, Tormenti, Passioni” i comptarà amb els intèrprets Arturo Barba (orgue) i Ramón Llátser (trompeta). Un dia després, aquest certamen també serà part important de l’inici de festes, amb la conferència “L’orgue històric de Turull: una joia per als morellans”, a càrrec d’Arturo Barba i la primera de les serenates que tindrà lloc a la plaça de l’ajuntament moments abans del pregó. El 15, dia central de les Converses de Morella, el Conjunt Vocal i Instrumental posarà la música a la Missa Pontifical presidit pel Bisbe de Tortosa, a la vesprada, es podrà escoltar la segona serenata al carrer Blasco d’Alagó i la nit, Arturo Barba oferirà el seu recital “L’orgue alemany al voltant de 1700”. Finalment, el dia 17, el Conjunt Vocal i Instrumental de Morella posarà punt i final a aquesta trenta-unena edició amb el concert “L’esplendor del classicisme”.

-L’orgue de Morella, una joia

L’orgue situat a la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major és un dels més grans i en millor estat de conservació de l’antiga Corona d’Aragó. Aquest instrument va ser construït per Turull l’any 1717 i posseeix tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors. L’aspecte i atenció actual de l’orgue de Morella, se li deu a Ricardo Miravet. Al 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l’instrument, que li va costar vuit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava l’orgue, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. Tot i la complexitat de l’actuació, aquesta no va impedir que durant aquests anys es celebrarà el Festival de Música que dirigeix i organitza l’organista, des de l’any 82. Miravet també ha restaurat este tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Monroig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar a l’organista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.