El documental ‘Experiment Stuka’ sobre el misteriós bombardeig nazi a l’interior de la provincia es presenta a Castelló

1027
PUBLICITAT

-L’acte, organitzat per la Diputació de Castelló, es va celebrar el dia 7 de juliol al Centre Cultural Les Aules amb la presència dels directors del documental

En plena Guerra Civil i amb el front encara llunyà, els habitants d’Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal i Vilar de Canes, veuen aparéixer tres avions a l’horitzó. Maniobren, cauen en picat i bombardegen cases, esglésies i ajuntaments. Hi ha 38 víctimes civils. Mai es va saber qui va ser el responsable… Fins ara.

En ple aniversari de l’inici de la Guerra Civil Espanyola, un documental explica en profunditat el perquè d’aquells bombardejos. Ni les víctimes ni nigú va sospitar mai que es tractava d’un expermient nazi. Óscar Vives, un veí de Benassal, va descobrir a Alemanya una carpeta amb 66 fotos que posava llum sobre este fet històric de rellevància mundial que havia quedat silenciat per l’aviació alemanya.

Després d’anys d’investigació es presenta públicament el projecte documental on s’expliquen i recopilen tots els detalls de l’experiment. El documental, de la productora SUICAfilms i dirigit pel castellonenc Rafa Molés i l’il·licità Pepe Andreu, està en fase de producció i es preveu que s’estrene a finals d’any. Esta ha estat una oportunitat única per conéixer en exclusiva i per avançat part dels materials audiovisuals recopilats i dels detalls d’este film destinat a cinemes i a televisions d’arreu del món.

Presentació Experiment Stuka 2

‘Experiment Stuka’ compta amb la col·laboració clau de la Diputació de Castelló, que va organitzar l’acte de presentació, però també amb altres insititucions i equips castellonecs. Fonamental és la participació de la Universitat Jaume I i del Laboratori del Departament de Ciències de la Comunicació així com de la guionista castellonenca Núria Tirado, l’investigador Hugo Doménech o el músic Alberto Lucendo.

Oportunitat única

La presentació en primícia del documental es va fer a la capella del Centre Cultural Les Aules de Castelló. En l’acte es va visionar el tráiler del documental, amb testimonis de les víctimes i imatges exclusives així com fotos del treball de rodatge de la pel·lícula. A més, es va establir un col·loqui amb els directors, Rafa Molés i Pepe Andreu, i amb Pilar Vidal, del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal.

La Diputació de Castelló, que impulsa activament la producció del documental, ha volgut organitzar l’acte dins el seu extens programa cultural amb motiu del 80 aniversari de l’inici de la Guerra Civil Espanyola.