El depòsit de la Torre Segura de Morella es posa en funcionament

185
El depòsit de la Torre Segura en funcionament
El depòsit de la Torre Segura en funcionament
  • Aquest està ple i alberga 3.300 metres cúbics d’aigua per abastir a les explotacions agropecuàries de tota la comarca
  • En les pròximes setmanes se signarà la recepció del projecte per part de l’ajuntament de Morella que gestionarà el seu ús
  • Aquesta vesprada tindrà lloc un Consell Agrari que tractarà el sistema per a utilitzar l’aigua de la bassa de la Torre Segura
  • Visiten la Cooperativa Comarcal Sant Antoni Abad i la Quesería el Pastor de Morella

Les obres del depòsit d’abastiment d’aigua de la Torre Segura han finalitzat i la bassa està al 100% de la seua capacitat. D’aquesta manera, el Director Autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural i Director de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, Francisco Rodríguez, el Director General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Desenvolupament Rural, Joel Pascual, han visitat aquest matí la bassa junt amb tècnics de Tragsa.

Cal recordar que aquesta alberga 3.300 metres cúbics d’aigua per abastir a les diferents explotacions agropecuàries dels Ports en llargues temporades de sequera que es produeixen en aquesta zona. Així, l’alcalde de Morella ha destacat “la importància d’aquesta infraestructura, la qual era una reivindicació històrica de Morella i tota la comarca, la qual es veu afectada per períodes de sequera que la fan molt necessària”. L’edil ha explicat que “en les pròximes setmanes es signarà la recepció d’aquest projecte i es definirà el sistema per a que les explotacions puguen accedir a l’aigua, com es fa en altres depòsits com el de la Fàbrica Giner”. D’altra banda, el Director Autonòmic ha afegit que “es tracta d’una infraestructura amb un pressupost important per a millorar les condicions d’aquesta zona que vol mantindre viva la ramaderia i l’agricultura, els quals han sigut els principals motors econòmics durant molt de temps”.

Cal explicar que la bassa de la Torre Segura és punt d’aigua superficial més gran del terme de Morella, per la qual cosa, és un projecte molt important per a l’ús d’aquest recurs d’una forma eficient. La bassa alberga més de 3.300 metres cúbics d’aigua amb unes mesures de 62 metres de llarg i 18 d’amplària. A més, el depòsit compta amb tomes d’aigua per a les necessitats de les explotacions agràries, així com per als bombers en cas d’incendi. Cal afegir que hi hau una conducció de més de 800 metres des del punt de captació fins al depòsit, a més de l’estructura formada per diferents mòduls de formigó prefabricat de 3,70 metres d’alçada.

El depòsit d’abastiment d’aigua per a explotacions agropecuàries de la Torre Segura és un projecte de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. També suposa una inversió de 500.000 euros per a garantir l’abastiment hídric a les explotacions ramaderes a la zona que més en té de tota la Comunitat Valenciana, en cas de sequera.

Visita a la Cooperativa Comarcal Sant Antoni Abad i Quesería El Pastor de Morella

A més, han visitat les instal·lacions de la Cooperativa Sant Antoni Abad i la Quesería el Pastor amb la intenció de conéixer el funcionament d’aquestes, així com les necessitats que té per a continuar amb la seua activitat. Així, Francisco Rodríguez ha comentat que “la Cooperativa Comarcal Sant Antoni Abad és una empresa amb un llarg recorregut i característica per ser productora d’aliments per al ramat i molt important per al sector en aquesta zona”. A més, ha remarcat que “està pensant en una modernització tant del sistema informàtic com de l’equipament i continuar amb aquesta important tasca d’abastir a les explotacions de la comarca”.