El Departament d’Educació de l’UJI organitza un seminari sobre memòria històrica educativa

274

 

El Departament d’Educació de la Universitat Jaume I, dins del projecte «Visibilització curricular del gènere des del GIE» vinculat a l’assignatura de Didàctica del Català, ha organitzat un seminari obert al públic en el que s’abordarà la memòria històrica en l’àmbit de l’educació. El seminari, titulat «Memòria històrica, educativa, gènere i innovació educativa», tindrà lloc els dies 22 i 29 de novembre de 2016 a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

El seminari té com a finalitat repensar l’educació des d’una pedagogia del record que evite la justificació de la barbàrie, faça visibles a les víctimes i fomente la democràcia i l’equitat en les nostres societats.

Durant la primera sessió, s’abordarà la recuperació educativa de les mestres i dels mestres que al llarg de la II República van ser l’avantguarda de la innovació educativa a Castelló, mentre que en la segona sessió es contextualitzaran les Tertúlies Literàries Dialògiques (TLD), desenvolupades des de l’any 2005 fins a l’actualitat en la formació inicial de mestres en Didàctica del Català, inspirades en les tertúlies que van desenvolupar les Dones Lliures (1936-1939), una experiència lligada al gènere des de la recuperació de les genealogies de dones en educació.

Programa

Sessió.22 de novembre. «Recuperant  mestres de la II República»

–  9 a 10h.Consol Aguilar (UJI) : «Mestres i innovació educativa al llarg de la II República a Castelló».

–  10 a 11h. Alfred Ramos (Premi Baldiri Reixach 2015): «Mestres Freinetistes».

Descans.

– 11:30 a 12:30h. Carmen Agulló(UV): «Les Mestres Republicanes Valencianes»

– 12:30 13:30h. Joan Torró (UV): Presentar el Documental Les mamàs belgues a partir  la seua investigació.

Sessió.29 de novembre. «La recuperació de la memòria històrica educativa a l´aula de l´UJI»

–  9 a 10h. Cristina Ventura (grup d´investigació Didàctica de la Llengua i la literatura i Pedagogia crítica).«Il.lustrar la guerra: LIJ , àlbums i gènere».

– 10 a 11h. Consol Aguilar. «Actualitat de les propostes de lectura de “Mujeres Libres”:  de les Tertúlies Literàries a la LIJ»

– 11 a 11:30h. . Juan Luis Porcar/Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló. Documental: «Entrevista a la mestra Tremedal Martí Julià»

–  Descans

– 12 a 13 h. Luis Torrego (UVA) . «La necessitat de la recuperació de la memòria històrica educativa com a part de la democràcia ciutadana i el gènere»

– 13 a 14 h. Enrique Diez ( UL). «La recuperació curricular de la memòria i el gènere».