El conseller Vicent Soler visita Culla

680
Vicente Soler a Culla
PUBLICITAT

– El conseller visita la localitat de Culla en el marc de l’XI Seminari de Govern que celebra se celebra aquest cap de setmana a l’Alt Maestrat
– Soler ha destacat les inversions i les deduccions posades en marxa pel Consell per a combatre la despoblació

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest divendres que “la millora del patrimoni històric-cultural contribueix a impulsar el turisme d’interior, a revalorar el territori i dinamitzar l’activitat, contribuint així a la lluita contra la despoblació”.

“Per això des del Consell tractem d’impulsar aquest tipus d’iniciatives de reconstrucció, remodelació i millora, tant amb els nostres fons propis com tractant d’obtenir el màxim benefici dels fons de la Unió Europea, conscients com som de la importància de fer valdre el nostre llegat”, ha assenyalat Soler.

Segons el conseller, “aquesta estratègia es revela especialment important en aquells municipis i zones d’interior que queden fora del turisme de sol i platja i que han d’oferir altres atractius per a atreure a visitants al seu territori. La lluita contra la despoblació implica generar noves vies d’activitat i d’ingrés en les localitats que les faça atractives per a residir en elles”.

Vicent Soler ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha realitzat a la localitat de Culla en la qual ha visitat les restes del castell i del recinte emmurallat. Allí, s’ha entrevistat amb l’alcalde, Heredio Bellés, i membres de l’equip de govern.

La visita de Soler a Culla s’emmarca en el Seminari de Govern que celebra el Consell aquest cap de setmana en les localitats de Benassal i Albocàsser, totes elles situades a la comarca de l’Alt Maestrat.

El conseller ha visitat els vestigis del castell i de la ciutat emmurallada Culla, dels quals es conserven les restes de la Torre del Frare Pere, torrasses del segle XIII, així com la porta d’entrada a la Barbacana. Aquest conjunt ha estat rehabilitat i condicionat gràcies a inversions de la Generalitat i de l’ajuntament, que han aportat en conjunt 300.000 euros a partir iguals.

Així mateix, Turisme Comunitat Valenciana (TCV) ha dut a terme diverses inversions a Culla: ajudes a empreses per import de 108.000, cursos de formació contínua o l’edició d’una guia sobre els recursos turístics del municipi ‘Culla ratllant el cel’.

Així mateix, es troba en fase d’avaluació, una ajuda sol·licitada per l’ajuntament per a la realització del projecte de Centre d’Interpretació del Molí de l’Ordre i per a l’edició de fullets de recursos turístics de Culla.

El passat exercici 2020 l’Ajuntament de Culla va rebre una ajuda per a 18.000 per a la senyalització i interpretació del castell i de diversos recursos turístics, així com una ajuda de 7.600 euros per a dur a terme la recreació de la conquesta.

El municipi castellonenc de Culla s’inclou oficialment en la xarxa de “Els Pobles més Bonics d’Espanya”. Aquesta associació va reconéixer els encants del municipi que va passar així a formar part d’aquest selecte grup en el qual també s’inclouen altres quatre localitats de la Comunitat Valenciana, totes elles localitzades a la província de Castelló.

En aquests moments, Culla compta amb una oferta turística de 350 places, distribuïdes entre cases rurals, apartaments, restaurants i un hotel de quatre estrelles.

Inversions europees a l’Alt Maestrat

En aquesta línia, el conseller Soler ha revelat que les inversions del període financer 2014-2020 de la Unió Europea, a l’Alt Maestrat han superat els 600.000 euros.

Destaca la inversió que s’ha dut a terme a través del Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil (POEJ) que supera el mig milió d’euros. L’objectiu d’aquest programa és garantir a tots els joves menors de 25 anys una oferta d’ocupació, educació, aprenentatge o pràctiques de qualitat en un termini de quatre mesos des del moment en què es queden en l’atur o finalitzen la seua educació formal.

Als beneficiaris se’ls ofereix una via integrada personalitzada gràcies a mesures com els programes de segona oportunitat, els programes duals de formació professional, l’ensenyament per a obtenir un certificat professional, els programes de mobilitat nacionals i transnacionals, les mesures de suport a l’esperit emprenedor, els períodes de pràctiques o les bonificacions a la contractació per a augmentar els contractes indefinits.

Així mateix, a través del Fons Social Europeu (FSE) les inversions han superat els 93.000 euros, i mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) s’han rebut 20.641 euros en el marc del Programa Operatiu 2014-2020.

Lluita contra la despoblació

Vicent Soler ha recordat també que, amb la finalitat d’impulsar el desenvolupament de les zones rurals de la Comunitat Valenciana així com propiciar la seua sostenibilitat social, el Consell ha creat una deducció autonòmica de 300 euros per als contribuents que durant el període impositiu residisquen en algun municipi en risc de despoblament.

Aquesta quantitat es veurà incrementada en altres 120 euros si les famílies tenen un fill, en 180 euros si es tenen dos fills i 240 si es tenen tres, de manera que una família nombrosa podrà beneficiar-se d’una deducció de fins a 540 euros.

“D’aquesta manera, el Consell ha complert amb els acords en l’anterior Seminari de Govern celebrat a Montanejos, en el qual es va acordar generar un nou escenari de tributació autonòmica en zones despoblades o en perill de despoblament”.

En aquest punt Soler ha reivindicat la labor que es realitza en aquestes trobades “d’on eixen iniciatives, idees, que es debaten de manera transversal entre tots els departaments i que després veuen la llum amb un plus, si cap, de legitimitat, ja que han estat fruit d’un debat entre tots els membres del Consell i alts càrrecs”.

Així mateix, per a aquesta campanya de la renda també s’han introduït com a novetat deduccions del 30%, fins als 6.000 euros, per a aportacions en el capital efectuades pels socis en favor de societats de capital i cooperatives de nova creació sempre que es tracte d’una activitat no exercida amb anterioritat i es cree ocupació.

La mesura pretén promoure la creació de noves activitats econòmiques, especialment en municipis en risc de despoblament, ja que en aquestes zones la deducció s’incrementarà en un 15%, fins al 45%, amb el límit de 9.000 euros. De la mateixa manera, podran beneficiar-se de les deduccions del 45% les aportacions per a pimes innovadores.

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana