El Conseller d’Educació i Cultura dona suport a l’Aplec dels Ports a la presentació del programa a Castelló

1029
Presentació de l'Aplec dels Ports a Castelló
PUBLICITAT

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha assistit a Castelló, a la presentació de la 38ena edició de l’Aplec dels Ports, una trobada per la recuperació de la llengua i la cultura que es va celebrar per primera vegada l’any 1978 a Todolella i que aplega milers de visitants vinguts de tot el territori. L’Aplec dels Ports és, a més, una plataforma des de la qual es reivindica, any rere any des d’un poble diferent, la recuperació i la visibilització de les comarques del nord.

“Per les nostres arrels, ens mullem” és el lema de l’edició d’enguany que se celebrarà del 29 al 31 de juliol a la localitat de Villores, un petit poble on viuen unes 30 persones, que va ser la primera localitat en assolir en solitari l’organització de l’Aplec a l’any 80. Així, l’Aplec torna a Villores per a oferir enguany 15 actuacions musicals que es complementaran amb activitats lúdiques centrades en la difusió de la cultura popular, com ara moixerangues, monòlegs, exposicions de projectes comarcals o mostres d’elaboració d’artesania, entre d’altres.

El conseller Vicent Marzà ha declarat que l’Aplec és “una de les màximes reivindicacions culturals dels territoris d’interior. Es reivindica un millor tractament per a les comarques d’interior, però, sobretot, també es gaudeix de la nostra cultura popular”. El conseller ha afegit que “aquells que no coneguen l’Aplec, els dic que vagen a l’Aplec, que gaudisquen de l’Aplec i que reivindiquen que l’interior és també part del nostre territori”.

D’altra banda, Marzà ha explicat que, més enllà de la vessant lúdica, “des de la conselleria també ens mullem per l’Aplec, per les seues reivindicacions. Enguany hem augmentat l’oferta de Batxillerat i de Formació Professional en les zones de l’interior de Castelló i ho fem perquè la gent puga viure amb normalitat a aquestes comarques”.

Per la seua part, Marc Aguilar, representant de l’organització de l’Aplec dels Ports ha explicat que “és la festa comarcal per excel·lència i en aquest cap de setmana el que intentem és portar tot allò que tenim a la nostra comarca: danses, música, llengua, tota la cultura i reivindicar tot allò que no tenim a la nostra comarca”. Aguilar ha explicat la vessant reivindicativa de l’Aplec i ha comentat que “actualment tenim moltes limitacions, tant de comunicació, com de sanitat. Així, pensem que és una festa molt important per a la comarca, ja que, d’una manera festiva, podem reclamar tot allò que ens pertoca”.

-Programació del XXVI Aplec dels Ports

Les activitats de l’Aplec dels Ports començaran divendres, a les 19:30, amb la trobada comarcal del dolçaines i tabals. Posteriorment, a les 21:30, el grup de teatre de Vilafranca, La Xalera serà l’encarregat d’inaugurar l’Aplec amb un espectacle itinerant de teatre de carrer. La primera nit de l’Aplec actuaran els grups Égalité, Pepet i Marieta, Pirat’s Sound System i Insershow.

La jornada de dissabte començarà amb la ‘despertà’ a càrrec dels gaiters de Morella i continuarà amb l’actuació del grup de música infantil Trobadorets, l’obertura de l’Espai Tio Canya i l’actuació del grup Assekes. De vesprada, els participants en l’Aplec podran gaudir d’exposicions fotogràfiques, de l’humor dels monòlegs de Rural Comedy, de les muixerangues de Castellí i Vinaròs i de la xaranga de Cinctorres. La jornada conclourà amb els grups El Diluvi, 200, Los Draps i La Kinky Band.

La 38ena edició de l’Aplec dels Ports viurà l’última jornada diumenge. De matí es podrà assistir a una mostra d’elaboració d’espardenyes i d’un espectacle itinerant de màgia per als més menuts i menudes. Finalment, la festa final de l’Aplec comptarà amb les actuacions de Bratwurst Secrets, Mireia Vives i Borja Penalba, i Skatuttipresto.