Ruth Merino subratlla que l’executiu valencià avança en la descentralització
La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha destacat que l’executiu autonòmic ha aprovat la recuperació dels centres d’informació i coordinació d’urgències (CICU) d’Alacant i Castelló amb l’aprovació del decret que regula l’estructura i organització del Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana.
La consellera portaveu ha insistit que el decret permetrà adaptar l’actual organització, basada en un únic centre de treball, per a aconseguir més flexibilitat territorial i un servici més eficient a les tres províncies. A més, com ha precisat, s’està treballant en la selecció i formació del personal de les unitats funcionals perquè puguen prestar els seus servicis “com més prompte millor”.
El decret preveu que este servici podrà disposar per a millorar el funcionament d’unitats operatives funcionals distribuïdes a la Comunitat Valenciana, que cobrisquen tot el territori i que almenys hi haja una unitat com a mínim a València, Castelló i Alacant. En tot cas, tots els CICU dependran íntegrament del Servici d’Emergències Sanitàries.
La Conselleria de Sanitat invertirà dos milions d’euros per a dotar els CICU d’Alacant i Castelló de tots els recursos materials i humans necessaris per a posar-ho en funcionament. D’esta manera, s’incrementaran en 41 les places de professionals del CICU, que passaran de les 109 actuals a un total de 150 places.
En concret, hi haurà 14 places noves de personal mèdic coordinador, huit d’infermeria i 19 de locutors o locutores. Per tant, la plantilla global quedarà integrada per 42 llocs de personal mèdic coordinador, 43 professionals d’infermeria, 55 locutors o locutores i deu documentalistes.
El decret establix, a més, que el Servici d’Emergències Sanitàries es gestionarà íntegrament a través d’un únic centre directiu i mitjançant un únic centre de gasto.
Així mateix, el Consell ha autoritzat el pagament de més de 122,6 milions d’euros per a atendre el gasto derivat del subministrament de materials i per la prestació de determinats servicis als departaments de salut durant els exercicis 2021, 2022 i 2023.
En concret, s’han aprovat dos expedients d’enriquiment injust, per imports de 112,2 milions d’euros i 10,4 milions d’euros cada un d’estos, la finalitat és atendre el compliment de les obligacions econòmiques de la Generalitat contretes en la passada legislatura.