Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d’Interès Cultural Immaterial les Peregrinacions de les Useres i Culla al santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Es tracta de dues peregrinacions que posseeixen un alt valor etnològic, històric i cultural i mostren costums seculars conservades gràcies al fervor popular. Es remunten a l’Edat Mitjana i, des de llavors, mantenen un meticulós i calculat procés que segueix d’una forma seqüencial, precisa i ordenada cada un dels actes que les componen.

En el decret, a més de la declaració com a BIC, s’inclou l’establiment de les mesures de protecció i salvaguarda del bé, com el foment del seu estudi, documentació i conservació.

La gestió de les peregrinacions correspon, respectivament, a la Junta de Pelegrins de les Useres i la confraria de Sant Joan Baptista de la parròquia del Salvador de Culla.

-Les Useres

El pelegrinatge de les Useres se celebra l’últim divendres d’abril i el dissabte immediat.

Forma part d’un conjunt ritual compost per diverses etapes i es realitza des de Les Useres fins a Sant Joan de Penyagolosa, i viceversa. Transcorre a través del camí dels Pelegrins de les Useres, que, l’any 2007, va ser declarat pel Consell com a Monument Natural.

-Culla

El pelegrinatge de Culla, o processó de Culla a Sant Joan de Penyagolosa, té lloc en vigílies del Corpus Christi, divendres i dissabte, passada la festa de la Santíssima Trinitat.

En aquestes jornades es realitza la peregrinació en un trajecte d’anada i tornada que suma més de 50 quilòmetres i durant el qual, com en el cas del de les Useres, tenen lloc un seguit d’actes que segueixen el que estableix el protocol tradicional.