El Consell de Col·legis de Metges Valencians exigeix a Sanitat test ràpids per diagnosticar casos de Covid-gripe i adenovirus

479
PUBLICITAT

Nota de premsa del Consell de Col·legis de Metges Valencians

El Consell de Col·legis de Metges Valencians (CCMV) alerten en una carta adreçada al conseller de Sanitat, Miguel Pingüe, del previsible augment de casos d’infeccions respiratòries (grip, Covid i altres) per la qual cosa cal disposar en centres de salut de test ràpids per poder diagnosticar els pacients. Per això “exigim a la Conselleria de Sanitat que ens dote d’aquests tests” per agilitzar el diagnòstic i evitar, en la mesura del possible, el col·lapse de les consultes en aquesta temporada de tardor-hivern.

L’escrit enviat pel Consell que agrupa els tres col·legis de metges provincials indica que “hem rebut als Col·legis d’Alacant, Castelló i València diverses consultes sobre la inquietud que està produint entre els nostres metges i pediatres d’Atenció Primària el afrontament en els propers mesos de la previsible ona epidèmica de grip estacional que, com ja sabem, s’espera que siga més incident i amb més severitat clínica que les temporades anteriors. A més a més, és molt probable que ens enfrontem a una nova ona epidèmica d’infecció per SARS-CoV-2, que fins i tot podrien coincidir en el temps”. Pel que, afegeix l’escrit, “davant aquest escenari epidemiològic, és sens dubte imprescindible un correcte diagnòstic d’ambdues malalties, que poden tenir una clínica indistingible, i aquí ve el problema que volem transmetre-li:

Coneixem, i s’està difonent en notícies des dels mitjans de comunicació general, que hi ha uns tests de detecció múltiple de grip A/B i coronavirus, que ja estan disponibles a farmàcies per a la venda lliure. Tot i això, no està previst que estiguen disponibles per als metges d’atenció primària del sistema públic de salut”.

A l’escrit, l’òrgan col·lectiu dels tres col·legis de metges, s’indica que “sabem que el nivell assistencial d’Atenció Primària és el que amb tota seguretat patirà més les conseqüències de les properes ones epidèmiques dels dos virus, i , no obstant, els metges no seran capaços de distingir-los en no poder fer un diagnòstic específic de grip o COVID, mentre que els ciutadans, en disposar d’aquests test de venda lliure a farmàcies, podran acudir a la consulta del seu metge amb un autodiagnòstic sense supervisió facultativa, cosa que deixa tant metges de família i pediatres d’Atenció Primària com la nostra sanitat pública en una situació com a mínim d’inferioritat, per no dir de ridícul”.

El Consell apunta que “s’ha parlat molt de gripalitzar el COVID, menyspreant mesures com el distanciament i les màscares, que segueixen reclamant les Societats Científiques per disminuir l’impacte del COVID, ja que la pandèmia encara no ha acabat, però el que sembla encara menys entenedora tant des del punt de vista deontològic com científic, és privar de la capacitat de realitzar un diagnòstic correcte tenint possibilitats tècniques ia baix cost per a això. No sembla la manera adequada de controlar i tractar aquestes patologies (que, hem de recordar, produeixen un augment de la mortalitat per totes les causes a les seves ones epidèmiques), privar els metges d’un diagnòstic precís que en pugui garantir un tractament correcte. ”.

Un cop més, des del Consell de Col·legis de Metges Valencians reiterem la nostra disposició a col·laborar amb la Conselleria de Sanitat per a abordar aquesta situació i adoptar mesures que redunden en la millor qualitat assistencial i la salut dels ciutadans.