El Consell crea un Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal amb 10 milions d’euros el 2023

679
PUBLICITAT

El Ple del Consell ha aprovat la creació permanent de Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal destinat a beneficiar, especialment, els municipis situats en entorns naturals i que compten amb grans masses forestals, que comptarà el 2023 amb un pressupost de 10 milions d’euros amb l’objectiu de prevenir possibles incendis forestals al territori valencià.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha explicat a la roda de premsa posterior a la reunió del Ple que la Comunitat Valenciana “és la primera autonomia a comptar amb un fons estable d’aquest tipus”.

“Es tracta dʻaquesta manera de tenir unes quanties que es repartiran mitjançant concessió directa als ajuntaments” ha afirmat. En concret, ha indicat que tots els ajuntaments que tinguin un pla de prevenció d’incendis aprovat “rebran una quantia mínima” procedent d’aquest Fons estratègic.

Així, “el 20% d’aquests 10 milions d’euros es repartiran entre tots els ajuntaments que compten amb aquest pla” i per al repartiment de la resta del fons “es tindrà en compte la massa forestal que hi hagi a cada terme municipal així com si existeixen espais protegits”.

Navarro ha destacat que ara mateix “al voltant dels 450 municipis ja tenen un Pla de Prevenció d’Incendis aprovat, cosa que és “un molt ja que parlem que més del 83 % de la massa forestal de la Comunitat Valenciana està inclosa en aquests plans ”.

“El pas següent és l’execució d’aquests plans”, ha assenyalat. Per això “el finançament inclòs al Fons aprovat avui va directament a les inversions necessàries” per realitzar les mesures contemplades en aquests plans, una mesura necessària per assegurar la coordinació de totes les administracions per ser més eficients i eficaços en la lluita contra els incendis forestals.

“Som l’única comunitat autònoma que ara miso té aquest fons estratègic creat, per garantir amb aquesta concessió directa que els ajuntaments tinguin els fons suficients per donar compliment als projectes dels plans municipals que estan coordineu amb els plans de demarcació que aprova la Generalitat ”, ha incidit.

Projecte de llei contra el despoblament

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, ha informat sobre els diferents assumptes aprovats avui pel Consell, entre els quals hi ha el projecte de Llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana que, una vegada emesos els dictàmens del Comitè Econòmic i Social i del Consell Jurídic Consultiu, es remet a les Corts per continuar amb la tramitació.

Pérez ha destacat que la lluita contra el despoblament territorial és una línia d’acció política prioritària per al Consell, que s’ha traduït en actuacions transversals i que ha tingut com a objectius principals reforçar els serveis públics als municipis afectats i promoure l’activitat econòmica i l’ocupació, especialment a les comarques interiors”.

Per això, el projecte de llei que ara es trasllada a les Corts “pretén establir un marc legal que impulsi de manera transversal tota l’acció del Consell, i que contribueixi a millorar la qualitat de vida de les zones en risc de despoblament; garantint la igualtat d’oportunitats, elevant el grau de benestar, assegurant l’accés a uns serveis públics adequats, i impulsant un model de desenvolupament econòmic diversificat, innovador i sostenible, i respectuós amb el patrimoni, la cultura i l’entorn de les nostres comarques de interior.

Garantir lassistència sanitària

Entre els temes abordats al Ple, s’ha aprovat també la renovació del conveni amb el Govern d’Aragó per a la prestació de l’assistència sanitària a zones limítrofs, l’objectiu del qual és “proporcionar una millor assistència sanitària als i les ciutadanes de les zones limítrofes ”.

“D’aquesta manera, -ha afegit- es garanteix que puguin accedir a la prestació dels serveis sanitaris als centres més propers i accessibles des del seu domicili, amb independència de la comunitat autònoma on resideixin”.

Aquesta col·laboració inclou l’atenció sanitària primària i l’atenció especialitzada (ambulatòria, hospitalària, programada o d’urgències), així com el transport sanitari, l’assistència farmacèutica i l’atenció d’urgències i emergències.

En concret, s’aplica a les zones de salut i municipis d’Ademús, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, Torrebaja, Vallanca, Puebla de San Miguel, i Herbés, a la Comunitat Valenciana; ia les zones de salut de Cantavieja, Mosqueruela, Mora de Rubielos i Sarrión, a la Comunitat d’Aragó.