El Consell avalua la presència del gat montés en els boscos de la Comunitat a través del sistema de foto trampeig

91
M2E1L0-0R350B320
PUBLICITAT

Les càmeres confirmen la presència d’aquest animal en els entorns naturals valencians

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori avalua la presència del gat salvatge o montés en els boscos de la Comunitat Valenciana gràcies al sistema de foto trampeig, una ferramenta que “ajuda a conéixer la fauna que hi ha en el nostre espai natural per a desenvolupar plans de gestió i accions de conservació”, tal com ha confirmat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida.

Les càmeres instal·lades pels tècnics de la Direcció General de Medi Natural han detectat, recentment, la presència del gat salvatge (Felis silvestris), una espècie que es desconeixia si continuava habitant els boscos valencians o havia desaparegut, i també d’espècies noves que venen a colonitzar els espais naturals com el cérvol (Cervus elaphus), que no hi estava present fins ara.

La foto trampeig és un sistema de seguiment no invasiu i respectuós, que evita les molèsties a la fauna salvatge, ja que reduïx al màxim la presència humana i la intervenció en el territori. Les imatges que proporcionen estos equips permeten, a més de conéixer la presència d’espècies determinades, estimar-ne la freqüència i la densitat, l’estat sanitari, així com identificar individus a través del pelatge, taques d’identificació i plomatge.

En este sentit, durant el temps que fa que es troba en marxa el projecte s’han pogut llistar les espècies que habiten en els boscos, la preferència que tenen per llocs determinats, el comportament, alimentació i altres curiositats.

El procediment per a instal·lar les càmeres consistix en l’elecció d’uns punts dins de cada una de les quadrícules del parc natural de la Puebla de San Miguel. Després d’això, s’usa un atraient per a facilitar el pas dels animals per eixa zona. A més, per a obtindre el màxim nombre possible de registres, les càmeres s’instal·len en els llocs més propicis, com ara punts d’aigua, passos d’animals i posadors.