El concurs de gossos de rabera d’Ares capta l’atenció del públic a l’Alt Maestrat

630
Concurs de gossos de rabera d'Ares del Maestrat.
PUBLICITAT

Ares del Maestrat va acollir la quinzena edició del concurs de gossos de rabera davant un nodrit públic que, malgrat la calor del cap de setmana, es va desplaçar fins a la localitat per a veure les interessants demostracions d’habilitats, tant dels animals com dels seus pastors. Fins a 13 pastors van participar en el torneig, procedents d’Aragó, País Basc, Catalunya i Comunitat Valenciana, amb 14 gossos de diferents races com un pastor basc, un pastor català i Border Collies.

El gran vencedor de l’edició va ser el pastor d’Ares del Maestrat Julio Bayot, juntament amb el seu gos Gandalf. Julio Bayot és, a més, el principal organitzador d’aquest esdeveniment, que no se celebrava des del 2019 a causa de l’aturada obligada per la pandèmia de la Covid-19. La competició canina es va dividir en dues fases: en la primera, els gossos havien de recollir un ramat d’ovelles i portar-lo a un altre extrem del camp, a més de llevar-li l’esquellot a una ovella i aconseguir que tot el ramat travessara una porta. La prova final va consistir en el fet que els gossos havien d’aconseguir que tot el ramat entrara i isquera d’un corral, sempre seguint les ordres del seu pastor.

El torneig respecta fidelment un dels oficis tradicionals amb més història a l’Alt Maestrat, territori on la ramaderia i el comerç de carn, pell o llana ha tingut un pes substancial en l’economia i societat al llarg dels segles. Ara, encara que cada vegada més inusual, aquestes arrels s’ensenyen, es cuiden i es difonen amb esdeveniments com el d’Ares.

Les tradicions i les arrels històriques tan singulars de l’Alt Maestrat són part del patrimoni immaterial de les seues gents, que continuen respectant, festejant i divulgant esdeveniments com la romeria a Sant Joan de Penyagolosa des de Culla. El municipi celebrava, després del pas de la pandèmia, una rogativa amb 600 anys d’història. Generacions i generacions d’habitants de Culla que han anat i tornat al gegant Penyagolosa per a demanar pluja i bones collites.

Font: Facebook ‘Cullla, mágica y medieval’.

Divendres passat, veïns i veïnes de la localitat van fer el mateix camí fins a l’ermita, on van dormir. Van tornar el dissabte amb una benvinguda triomfal després del recorregut realitzat, i es van cantar els gojos en honor al sant. Desenes de participants van recórrer els 60 km de separació entre Culla i Sant Joan, fins i tot a lloms de cavalls. En el seu ascens van creuar per punts de gran interés patrimonial com Sant Bertomeu del Boi. Una rogativa declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial, que ja espera el 2023 per a entonar el “Dona nobis salutem, pacem et pluviam de coelis” (Dona’ns salut, pau i la pluja del cel).