El Centre d’Estudis dels Ports recorda a Miquel Guardiola amb una jornada de difusió del patrimoni etnològic i històric de la comarca

385
Jornada de divulgació a Cinctorres
PUBLICITAT

Aquest darrer cap de setmana del 5 i 6 d’agost han tingut lloc a Cinctorres (Els Ports) les primeres Jornades de Divulgació Científica Miquel Guardiola Fígols ‘Esclats de Ciència’ organitzades pel Centre d’Estudis dels Ports amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cinctorres i el Club d’Esports de muntanya i escalada la Roca Parda.

Les jornades van comptar amb la participació de Josep M. Casabó, arqueòleg inspector de la Direcció Territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana qui a la sessió inaugural va glosar la figura de Miquel Guardiola Fïgols. Seguidament, el paleontòleg Andrés Santos i els arqueòlegs José Manuel de Antonio i Ramiro Pérez van presentar comunicacions en les quals es feia un repàs d’algunes de les aportacions més destacades al patrimoni comarcal en què Miquel Guardiola va participar i que estaven estretament lligades a l’entorn de la formació argiles de Morella situada majoritàriament a la vega del Moll del terme de Morella.

De vesprada, Martín G. Natale va fer una demostració de tecnologia lítica en temps prehistòrics del qual Miquel n’era un expert. Seguidament, es va fer una visita guiada fins el jaciment paleontològic Ana i els seus voltants on, amb l’ajuda dels experts del matí, es va fer una interpretació del paisatge amb una mirada arqueològica i històrica.

El diumenge va començar amb una visita interpretativa al jaciment visigòtic dels Casals del Mas de Sabater, a la vega del Moll de Morella. De tornada a Cinctorres les jornades van centrar-se en l’altre camp on Guardiola va excel·lir, el de la divulgació. Així, Carme G. Yeste i Regina Gairal-Casado, professores del pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) van presentar les conclusions d’un projecte de divulgació científica en ambients no formals en el que Guardiola col·laborava i n’era un dels impulsors. Tot seguit, l’investigador Josep M. Vergés, de l‘Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i membre de l’equip de recerca a la cova del Mirador del jaciment d’Atapuerca, va fer una aproximació a la importància de la recerca en arqueologia experimental i en concret en el marc de la tecnologia lítica on Guardiola va fer grans aportacions.

Les jornades van comptar amb més d’un centenar de participants inscrits que van valorar molt positivament tant l’organització de les mateixes com la qualitat de les comunicacions presentades. Així, a la sessió de valoracions i propostes de futur es va encoratjar l’organització a treballar en unes segones jornades que continuen apostant per la divulgació científica d’alt nivell adreçada al públic general com a eina per a conèixer, valorar, estimar i respectar la comarca dels Ports i el seu paisatge. Perquè si una conclusió es pot extreure d’aquestes jornades, aquesta és que el procés d’humanització d’un territori està estrament lligat al paisatge que el conforma i, per tant, esdevé protagonista indiscutible de tota l’acció divulgativa.

  • El naixement del projecte

El setembre de 2022 va faltar sobtadament Miquel Guardiola Fígols, arqueòleg cinctorrà qui, des d’una formació autodidàctica i una capacitat innata per a mirar, analitzar i entendre el paisatge i els seus pobladors, havia accedit a l’acadèmia ja d’adult amb un bagatge envejable. Les seues contribucions al camp de la prehistòria dins i fora de la comarca són àmpliament reconegudes, però si alguna cosa destaca en la seua trajectòria vital i professional és, d’una banda, l’activisme pels drets del territori, considerant-lo gairebé com a un subjecte jurídic i, de l’altra, l’afany per la divulgació del coneixement entre aquells que sovint queden al marge dels canals habituals de difusió de la ciència.

L’estiu de 2022 i en aquesta línia de divulgació del coneixement, el Centre d’Estudis dels Ports estava treballant amb Miquel Guardiola per tal d’organitzar tot un seguit d’activitats al voltant de la difusió del patrimoni paisatgístic, etnològic i històric de la comarca. Malauradament, la planificació va quedar estroncada pel seu traspàs, però des del Centre d’Estudis i havent parlat amb familiars, col·laboradors seus i l’Ajuntament de Cinctorres es va considerar dur endavant el projecte que amb tantes ganes havia engegat.

Amb aquestes jornades es pretenia, doncs, homenatjar la figura de Miquel Guardiola Fígols i, alhora, materialitzar un dels seus darrers projectes: donar a conèixer a la comarca allò que té i que, en el fons, la fa ser com és.