Durant els mesos de gener i febrer s’ha requerit la mobilització dels helicòpters en 18 ocasions
La Conselleria de Justícia i Interior ha coordinat a través del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat 135 servicis de cerca, salvament i rescat en els dos primers mesos de l’any, els únics dels quals hi ha xifres fins hui. Per a la gestió d’estos servicis va ser necessari mobilitzar un helicòpter fins a 18 ocasions, les mateixes que en el mateix període de 2023.
Són dades que ha fet públiques el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Javier Montero, que ha detallat que “durant 2023 es van dur a terme 1.448 servicis de cerca o salvament per als quals es va haver de mobilitzar algun dels helicòpters en 159 ocasions per a completar estos rescats amb èxit”.
Montero també ha assenyalat que “dels 1.448 avisos d’este tipus de servici, 483 es van classificar a la sala 1·1·2 Comunitat Valenciana com a rescats rurals i de muntanya”. A més, ha afegit que “de les 159 ocasions en les quals es va sol·licitar a la Generalitat a petició dels bombers o pel Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències la mobilització d’un helicòpter medicalitzat o de rescat per a atendre una emergència de cerca, rescat o salvament, 144 es van fer per a rescat de muntanya”.
El lloc on es produïxen més rescats de la Comunitat Valenciana és la província d’Alacant amb 233 rescats en un any, especialment pel que fa a salvament a la muntanya. D’estos, 93 es van fer amb helicòpter. Tal com ha explicat el responsable de Seguretat i Emergències, “la zona del penyal d’Ifac, a Calp, amb 19 rescats en helicòpter, és el lloc de la Comunitat Valenciana on més assistències s’han fet durant 2023, seguit de Finestrat amb 18 i després per les zones de Cortes de Pallás, Chulilla o Montanejos amb 4 i 7 rescats a l’any”.
Recomanacions a excursionistes
Montero recomana a la ciutadania que tinga intenció de disfrutar de les muntanyes valencianes que “primer es planifiquen la ruta i l’adeqüen a les seues condicions físiques, que vagen acompanyats i porten sempre la bateria del mòbil carregada, a més de la roba i el calçat adequat, aigua i un poc de menjar”. Finalment, afig “en cas d’accident a la muntanya, s’ha de guardar la calma, telefonar a l’1·1·2 i fer cas de les instruccions dels operadors fins a l’arribada dels servicis d’emergència”.