El CEEM d’Albocàsser participa en un projecte de teràpia assistida amb animals en la rehabilitació emocional de persones amb trastorn mental greu

727
Teràpia canina al CEEM
Teràpia canina al CEEM
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

  • Aquesta iniciativa pilot entre l’IVASS i el Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat es desenvolupa al juliol i agost
  • Després de l’estiu les sessions es duran a terme amb cavalls en col·laboració amb l’associació Cavallistes d’Albocàsser CAL

Persones amb malaltia mental crònica del CEEM d’Albocàsser, adscrit a l’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària, participen en un projecte de teràpia assistida amb animals amb el qual es pretén potenciar la seua autoestima i les habilitats socials que afavorisquen la seua inclusió social.

Així ho ha explicat la directora general de l’IVASS, Noelia Martí, qui ha assenyalat que aquesta activitat es desenvolupa conjuntament amb personal especialitzat del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, que treballa en projectes i accions socials, per a promoure la integració i participació dels col·lectius vulnerables en l’entorn rural.

Martí ha subratllat que la posada en marxa d’aquest projecte de teràpia assistida amb animals proporciona “múltiples beneficis a nivell emocional, físic i psicològic” a les persones que resideixen en el centre d’Albocàsser, i ha assenyalat que les sessions terapèutiques compten amb professionals que treballen aquests camps “amb la finalitat de millorar les relacions afectives, la psicomotricitat i les capacitats cognitives dels participants”.

En aquest sentit, ha destacat la importància que des de l’IVASS es dóna a totes aquelles polítiques encaminades a fomentar l’autonomia personal de les persones amb problemes de salut mental així com a treballar per “una societat inclusiva que veja a aquest col·lectiu com a ciutadanes i ciutadans de ple dret”.

Així mateix, ha recordat que aquestes persones han patit especialment les conseqüències derivades del confinament al qual ha obligat la pandèmia i per això resulta molt important el desenvolupament d’iniciatives que els permeten recuperar espais de gaudi, sempre amb el compliment de les mesures de seguretat necessàries.

La directora general ha incidit en què “les persones amb malaltia mental crònica usuàries del centre de l’IVASS tenen la possibilitat d’interactuar amb els animals en un entorn privilegiat, com és l’ermita de Sant Pau d’Albocàsser, mitjançant jocs i activitats que afavoreixen el seu procés de rehabilitació i els ajuden a potenciar la seua autoestima i habilitats socials”.

Aquest projecte pilot de teràpia assistida amb animals en la rehabilitació emocional de persones amb trastorn mental greu amb gossos ensinistrats s’està desenvolupant durant els mesos de juliol i agost. Per a aquest període s’han establit dues sessions terapèutiques setmanals en les quals participen grups reduïts d’unes sis persones amb un perfil específic.

Futures teràpies

Després de l’estiu, ha avançat Noelia Martí, “s’ha previst que les sessions es duguen a terme amb cavalls. Per a això, l’IVASS i el Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat han mantingut contacte amb l’associació Cavallistes d’Albocàsser CAL amb el propòsit de poder utilitzar les seues instal·lacions i també amb l’Ajuntament de la localitat per a sol·licitar la seua col·laboració en les tasques de neteja dels recintes que s’utilitzen”.

La directora general d’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària ha posat l’accent que aquestes teràpies eqüestres “estan especialment indicades per a persones amb alteracions psíquiques i problemes d’adaptació social”, i ha reiterat que, igual que succeeix amb la teràpia canina, “l’activitat proporcionarà importants beneficis a nivell emocional, cognitiu i de comportament en les persones usuàries del centre d’Albocàsser”.