El castell d’Olocau del Rey es troba immers en un projecte de rehabilitació

760
Olocau Castillo
PUBLICITAT

El Castell d’Olcaf és un dels tresors patrimonials més antics d’Olocau del Rey, datat del segle X. És per aquest motiu, que l’Ajuntament de la localitat ha iniciat un projecte de rehabilitació i conservació del castell.

Les runes del castell d’Olcaf es troben sobre la població, en un xicotet turó. Tot i estar en un avançat estat de deteriorament, encara conserva part de les seues torres i murs. Es tracta d’un castell de tipus montà i mig port, estret i llarg de planta irregular, i posseeix dos recintes: un amb la torre prismàtica i l’aljub i l’altre amb la torre principal. Construït amb la mateixa pedra de la muntanya, cal acostar-s’hi per observar bé les restes del castell.

L’Ajuntament d’Olocau aposta fort per potenciar el patrimoni del municipi, reclam turístic que atrau centenars de visitants al llarg de l’any. És per això, que des del consistori van decidir fer un estudi i aprofitar una subvenció per a actuacions de conservació i protecció de béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana.

El projecte està estructurat en quatre fases de les quals, des de la segona meitat del 2019 fins a l’actualitat, ja s’han assolit les dues primeres, consistents en una memòria històrica a partir d’un estudi d’arqueologia. Ara, l’Ajuntament està pendent d’adjudicar la fase 3, tot i que actualment no és possible adjudicar-la degut a l’Estat d’Alarma. Aquesta fase consisteix en la consolidació de la Torre de Fuselleria, de la que “parte de ella sigue en pie, pero en ruinas. Queremos consolidarla para que no caiga y mejorar su aspecto” comenta Santiago Gazulla, alcalde d’Olocau.

Les obres d’aquesta fase tenen una durada prevista de dos a tres mesos i, un cop acabades, tindrà inici la quarta i darrera fase del projecte, que “consistirá en poner en valor el recurso turístico del Castillo para hacerlo visitable” apunta l’edil.

La totalitat del projecte de rehabilitació del castell d’Olcaf ascendeix a 342.954€, subvencionat en gran part pel FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), per la Generalitat Valenciana i per l’Ajuntament d’Olocau del Rei.