El ‘Cant de Les Cartes’ torna a Albocàsser

116
PUBLICITAT

La plaça de l’Església d’Albocàsser va acollir anit, vespra de la festa de la Puríssima, el tradicional ‘Cant de Les Cartes’. En ell, quatre quintos, seguint els pals de la baralla espanyola, van entonar cobles relacionades amb la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Després de finalitzar el ‘Cant de Les Cartes’, va arribar el torn de les ‘Albaes’, amb les quals tots els quintos del municipi van entonar noves cobles a les dones solteres. Enguany, els quatre joves que van tindre l’orgull d’entonar ‘Les Cartes’ van ser Marc Albalat Miralles, Pau Adell Traver, Àlex Melia Rojas i Lluís Vidal Barreda.

La festivitat continuarà durant el dia de hui amb la Santa Missa i el recorregut pels carrers amb la rondalla cantant les cobles a la Verge i la banda de música posant el toc rítmic. Tampoc faltarà la ‘captà’, en la qual els quintos recaptaran diners per a sufragar els festejos.

La tradició de Les Cartes va nàixer en 1870 segons documents de l’Arxiu Parroquial. Destinat a Cuba, un soldat d’Albocàsser que complia amb el servei militar obligatori, li va comptar al rector del poble que un company d’escamot havia sigut arrestat i processament en judici sumaríssim per repassar les cartes de la baralla durant la missa. Després d’explicar el perquè, que no era un altre que no tindre rosari i substituir-ho per les cartes de la baralla per a resar els Misteris de la Mort i Passió de Jesucrist, havia sigut absolt. Des de llavors, els quintos d’Albocàsser demanaven cada vespra de la Puríssima protecció durant el servei militar. Hui dia, encara que el servei militar ja no és obligatori, la tradició es manté viva preservant una tradició única d’Albocàsser.