El ‘Cant de les Cartes’ arriba aquesta nit a Albocàsser

484
Foto d'arxiu del 2021.
PUBLICITAT

Com marca la tradició, la nit d’avui 7 de desembre, vespra de la festa de la Puríssima, la plaça de l’Església d’Albocàsser s’omplirà amb la veu de quatre quintos que, seguint els pals de la baralla espanyola, entonaran cobles relacionades amb la Passió del Senyor i Dolors de la Mare de Déu. Després de finalitzar el ‘Cant de les Cartes’, serà el torn de les ‘Albaes’, amb les quals tots els quintos del municipi entonaran noves cobles a les dones solteres.

La tradició de les Cartes va nàixer en 1870 segons documents de l’Arxiu Parroquial. Destinat a Cuba, un soldat d’Albocàsser que complia amb el servei militar obligatori, li va contar al rector del poble que un company d’escamot havia estat arrestat i processat en judici sumaríssim per repassar les cartes de la baralla durant la missa. Després d’explicar el perquè, que no era un altre que no tenir rosari i substituir-ho per les cartes de la baralla per a resar els Misteris de la Mort i Passió de Jesucrist, havia estat absolt. Des de llavors, els quintos d’Albocàsser demanaven cada vespra de la Puríssima protecció durant el servei militar. Avui dia, encara que el servei militar ja no és obligatori, la tradició es manté viva preservant una tradició única d’Albocàsser.

La festivitat continuarà demà, dia de la Puríssima, amb la Santa Missa i el recorregut pels carrers amb la rondalla cantant les cobles a la Verge i la banda de música posant el toc rítmic. Tampoc faltarà la ‘captà’, en la qual els quintos recaptaran diners per a sufragar els festejos.