El 95 % de la superfície forestal valenciana compta amb plans locals de prevenció d’incendis

264
PUBLICITAT

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha fet balanç de les actuacions en matèria de prevenció d’incendis al llarg del 2022, així com els objectius i projectes per al 2023.

El secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela, qui ha presentat els resultats junt amb el director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha destacat que els ajuntaments de la Comunitat Valenciana han fet un gran esforç per a elaborar els plans locals de prevenció d’incendis forestals junt amb la Conselleria i “per això ara hi ha 464 municipis amb eixe document de referència davant el foc aprovat, 26 municipis el tenen en tràmit d’aprovació i només queden pendents 25 ajuntaments per concloure-lo”.
Aquests 464 plans suposen ja el 95% de la superfície forestal valenciana, i cal ressenyar que en 2015 sols hi havia 39 plans aprovats.

Candela també ha anunciat la pròxima publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals, dotat amb 10 milions d’euros, que beneficiarà a aquests 464 ajuntaments.

Respecte a l’esforç econòmic de la Conselleria, en 2022 va destinar més de 27 milions d’euros, una dotació pressupostària que es veurà incrementada aquest 2023 fins als 40,3 milions d’euros situant-se com a la inversió més gran de la història de la Generalitat per a la prevenció d’incendis i protecció dels boscos.

En l’àmbit dels parcs naturals, cal recordar que tot i estar tots emparats pel document que continua en vigor fins a l’aprovació del nou pla, entre 2020 i 2022 la conselleria ha aprovat l’actualització dels plans de 20 parcs naturals. A banda d’això, està en revisió el del Túria i en tramitació els del Penyagolosa, El Fons d’Elx, l’Albufera i la Serra d’Irta.

Durant 2022, Transició Ecològica ha realitzat gestió d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals mitjançant tractaments de la vegetació en la Reserva Valenciana de Muela de Cortes i un projecte de nova obertura i adaptació d’àrees tallafocs en terrenys gestionats per la Generalitat en la demarcació forestal de Xàtiva. A més a més, ha fet treballs de manteniment i millora de pistes forestals a la província de Castelló, a la demarcació de Xàtiva i també a la de Chelva.

També ha fet manteniment de diversos dipòsits d’aigua destinats a la prevenció d’incendis forestals a la Vall de Cofrentes, ha construït un nou a Montán, així com altres treballs de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals (observatoris i depòsits) a la província d’Alacant, Castelló i València.

A més s’ha posat en marxa el projecte de nova construcció de 10 observatoris forestals (observatoris existents que s’adapten a les necessitats de la normativa de seguretat i salut), per un import de 2.198.000 euros; i s’han posat en marxa 11 projectes de manteniment d’àrees tallafocs per als pròxims 3 anys, per un import superior als 19 milions d’euros. I està a licitació la construcció de huit dipòsits per a prevenció i extinció d’incendis forestals per un import de 1.986.000 euros.

Candela també s’ha referit al projecte de formació per a l’alumnat de primària i secundària “Guardabosc”, una iniciativa de Transició Ecològica, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), per a promoure actituds i valors de compromís amb la millora mediambiental i social del seu entorn.