El 71% de la població considera de baix risc acudir a xicotets comerços, segons l’enquesta de la Generalitat sobre l’COVID-19

607
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– La sisena onada de l’estudi realitzat pel grup de treball Data Science for COVID-19 analitza la percepció de la ciutadania sobre el risc que impliquen diferents activitats

– “És important transmetre que aquelles activitats que poden tornar a realitzar-se ho faran amb les mesures de seguretat necessàries”, subratlla la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer

El 70,9% de la població considera de baix risc realitzar la compra en xicotets comerços mantenint la distància de seguretat i el 82,3% afirma que percep com segur fer esport de forma individual, segons la sisena onada de l’enquesta elaborada pel grup de treball Data Science for COVID-19, dirigit per la comissionada de la Presidència per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Núria Oliver.

L’enquesta, que es realitza de forma periòdica des de l’inici de l’estat d’alarma, ha inclòs en aquesta onada una pregunta referent a la percepció de risc en diferents activitats que tornaran a realitzar-se com a conseqüència de l’avanç en la desescalada un cop estiguen permeses.

La directora d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, considera positiu que la major part de la ciutadania percebisca com segur acudir a xicotets comerços per l’impacte que tindrà en la reactivació de l’economia. “El xicotet comerç ha resultat especialment castigat per la situació i és molt important que compte amb la confiança dels valencians i les valencianes”, ha indicat.

L’assistència a xicotets locals, com ara perruqueries, amb cita prèvia, també és percebuda com una activitat de baix risc per al 59% de les persones enquestades. Altres activitats, com reunir-se a casa amb amistats, és de baix risc per a un 27%; dinar o sopar en restaurants amb limitació d’aforament, un 23,2%; o estar en terrasses de bars en grup, un 21,9%, indicadors que reflecteixen la prudència de la ciutadania respecte a aquestes activitats.

“Hem iniciat el camí de tornada a la normalitat sanitària, econòmica i social i és important transmetre que aquelles activitats que poden tornar a realitzar-se ho faran amb les mesures de seguretat necessàries per minimitzar el risc”, explica Berenguer.

Realitzar viatges en transport urbà o interurbà, amb un 19,7%; acudir a cinemes, teatres o espectacles, amb un 16,8%; participar en oficis religiosos, amb un 14,88%; assistir a l’escola o institut, amb un 7,9%, i viatjar amb avió, amb un 5,4% registren els percentatges més baixos sobre les activitats que la població considera que serà possible realitzar amb un baix risc de contagi un cop estiguen permeses .

Aquestes són algunes de les conclusions de l’enquesta realitzada pel grup de treball Data Science for COVID-19 amb l’objectiu de l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i l’anàlisi de dades per ajudar en la presa de decisions públiques en el context de la pandèmia de coronavirus.

Qüestionari

El qüestionari, que compta amb 180.000 respostes acumulades, ha estat dissenyat pel grup de treball liderat per Núria Oliver, de què formen part persones expertes de la Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Miguel Hernández, Universitat d ‘Alacant, CEU Cardenal Herrera i FISABIO.

La sisena ronda de l’enquesta sobre el COVID-19 es va realitzar entre l’1 i el 7 de maig i es van obtenir 9.177 respostes a Espanya, el 41% d’elles a la Comunitat Valenciana.