El 24 de setembre tornen els premis Dona Coratge a Albocàsser

754
Presentació dels premis Dona Coratge
Presentació dels premis Dona Coratge
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

La vicepresidenta i diputada provincial d’Igualtat, Patricia Puerta, ha assistit hui a l’acte de presentació dels premis ‘Dones Coratge’ que se celebraran dissabte que ve 24 de setembre a les 19.00 hores en l’històric ermitori de Sant Pau. En l’acte, al qual també han assistit l’alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, i la regidora d’Igualtat, Alina Covaci, Puerta ha qualificat els premis “com una mostra de justícia per al reconeixement dels assoliments de les dones, tan individualment com col·lectivament”. Així mateix, s’han donat a conéixer les premiades d’aquesta tercera edició, que són: Mireia Pitarch Pitarch, CDR Alt Maestrat, Asunción Ventura Franch i Alicia Zamora.

La diputada provincial ha destacat l’avanç que ha suposat la posada en marxa per part de la Diputació de Castelló, a través de l’àrea d’Igualtat, de l’“Estratègia provincial per a la Igualtat entre dones i homes”, per a la redacció de la qual s’ha comptat amb la col·laboració de professionals i expertes, de personal tècnic d’Igualtat i del Benestar Social de municipis i Mancomunitats, d’empreses i dones emprenedores amb l’ètica de la igualtat present en els seus projectes i d’altres persones que formen part rellevant en el teixit de l’associacionisme a la província de Castelló.

“Aquesta estratègia ens guia i recull 25 compromisos i 105 orientacions, la fi de les quals és impulsar un horitzó des de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Castelló, perquè pretenem, des de l’àmbit de les nostres competències, ajudar a fer possible l’assoliment d’una societat amb major excel·lència democràtica entre dones i homes”, ha assenyalat la diputada.

Puerta ha afegit que, “per a aconseguir-ho, insistir a fer-ho des del feminisme, i dins d’això cap a la valoració de dones referents, ja que és una part imprescindible, com tan bé ha sabut reconéixer l’Ajuntament d’Albocàsser amb aquests premis”.

“Des de la Diputació de Castelló som tan conscients de la necessitat d’oferir aquest tipus de reconeixements i realçar-los que ja estem treballant juntament amb l’Ajuntament d’Albocàsser per a fer extensius aquests premis a la província mantenint els seus orígens i reconeixent la gran labor iniciada per l’Ajuntament d’Albocàsser amb la seua alcaldessa Isabel Albalat al capdavant”, ha assenyalat Puerta.

És per això que la vicepresidenta i diputada provincial ha agraït a l’Ajuntament d’Albocàsser, a les seues associacions, a les “moltes” Dones Coratge que allí habiten, a les seues veïnes i veïns, “l’esforç important que sabem suposa organitzar tan magníficament aquests premis com ho han fet”.

Les premiades

La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser convoca la tercera edició dels Premis Dona Coratge amb l’objectiu de distingir a les dones, col·lectiu, entitat o institució de la Comunitat Valenciana que destaca per la defensa de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i el treball en favor de la promoció de les dones i l’eliminació dels estereotips sexuals.

Els premis consten de tres categories i un premi cultural. Les tres categories i guanyadores són:

1.- Premi Bocassina Coratge per a Mireia Pitarch Pitarch, en reconeixement d’una dona d’Albocàsser que, de forma continuada i rellevant, ha contribuït a la igualtat d’oportunitats de les dones.

Mireia Pitarch Pitarch és clarinetista en diverses formacions, directora de la Banda Juvenil Santa Cecilia d’Albocàsser i directora del centre formatiu. És un exemple de dedicació continuada i de superació en l’àmbit musical. Contribueix també a la sàvia nova de les futures generacions musicals amb la promoció de la igualtat i el respecte en la seua tasca docent i de gestió. S’ha convertit ja en una referent en el municipi d’Albocàsser per a moltes xiquetes.

2.- Premi Maestratenca Coratge per a l’entitat de la comarca de l’Alt Maestrat, CDR Alt Maestrat, per la seua labor en favor de la igualtat.

El CDR Alt Maestrat és un Centre de Desenvolupament Rural que promou accions socials i mediambientals en el món rural, així com programes formatius i de suport a iniciatives locals, i l’atenció i promoció de persones i col·lectius desfavorits. Incorpora la perspectiva de gènere de manera crítica i efectiva, en les diverses activitats que realitza en un gran nombre de poblacions, aconseguint que tinguen un impacte molt més positiu en la vida de les dones i, també dels homes, de la comarca.

3.- Premi Valenciana Coratge per a la doctora en Dret per la Universitat de València, Asunción Ventura Franch, referent nacional en matèria d’igualtat.

Doctora en Dret per la Universitat de València, va exercir l’assessoria jurídica de la UGT a Castelló, vinculada a la Universitat Jaume I (UJI), va formar part del moviment feminista valencià jugant un paper clau, tant durant la transició política, com al llarg de les quatre dècades següents, fins a l’actualitat. Asunción Ventura Franch és una referent en matèria d’igualtat en l’Estat espanyol.

Quant al premi cultural, que cada any canvia de categoria artística i enguany es dedica al còmic amb perspectiva de gènere amb l’esment ‘Vinyeta Violeta’, la premiada ha sigut Alicia Zamora. Alicia Zamora és d’Albocàsser, jove artista local i ha escrit un llibre per a públic juvenil.

Els premis ‘Dones Coratge’ se celebraran dissabte que ve 24 de setembre a les 19.00 hores en l’històric ermitori de Sant Pau d’Albocàsser i comptaran amb l’actuació de Gemma Humet, autora del disc ‘Martria’, guardonat amb el premi Enderrock 2021 al millor disc de cançó d’autor.