Educació crearà el pròxim curs 212 aules gratuïtes d’Infantil de 2 anys en escoles públiques

643
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha preparat la proposta d’arranjament escolar en Infantil i Primària per al pròxim curs 2022-2023 que, tot i la baixada de la natalitat, preveu un augment global de 37 unitats als centres educatius públics d’Infantil i Primària.

En la proposta d’arranjament cal destacar, d’una banda, la creació de 212 noves aules gratuïtes d’Infantil de 2 anys en col·legis públics, i, de l’altra, la reducció de ràtios en Infantil de 3 anys a 20 o 23 alumnes per aula, com a màxim, en municipis on la natalitat ha baixat de manera més intensa.

Més oferta d’aules gratuïtes de 2 anys per al pròxim curs

La Conselleria d’Educació té previst obrir 212 noves aules gratuïtes de 2 anys en centres educatius d’Infantil i Primària, la qual cosa suposa incrementar en més de 3.800 l’oferta de places que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu, ja que totes aquestes aules tenen una ràtio reduïda de 18 alumnes per unitat.

A les comarques d’Alacant es preveu la creació de 89 aules d’Infantil de 2 anys gratuïtes en escoles; a les comarques de Castelló s’oferiran 36 noves unitats, i en seran 87 a les comarques de València. A aquestes places podran optar en l’admissió escolar del pròxim curs 2022-2023 les xiquetes i els xiquets nascuts en 2020.

Aquesta ampliació d’aules de 2 anys gratuïtes en escoles d’Infantil i Primària se suma a la universalització de la gratuïtat anunciada fa uns mesos pel conseller Vicent Marzà en el tram de 2 anys per al curs que ve, de manera que les aules d’aquestes característiques en les escoletes 0-3, siguen de la titularitat que siguen, seran totes gratuïtes.

En conseqüència, uns 24.000 alumnes del tram de 2-3 anys tindran plaça gratuïta en aquesta etapa no obligatòria en el curs 2022-2023.

Castelló de la Plana, València, Alacant i Elx: 40 aules de 2 anys gratuïtes noves en escoles públiques

Cal remarcar que, en la proposta de planificació escolar per al pròxim curs, la Conselleria proposa crear 40 aules més en les quatre grans ciutats del territori valencià després d’haver analitzat l’oferta i la demanda.

En el cas de Castelló de la Plana, es proposa crear 5 aules més de 2 anys en centres d’Infantil i Primària de la ciutat; en el cas de València, es proposen 12 aules més d’aquestes característiques; en el cas d’Alacant, 15 més, i, en el cas d’Elx, 8 aules més gratuïtes de 2 anys en escoles.

Municipis amb ràtio màxima de 23 i 20 alumnes per aula

El màxim d’alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25. Des de fa uns cursos, la Conselleria està reduint encara més aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat. Això permet que hi haja encara menys alumnes per aula i facilita una millor qualitat educativa, a més de mantindre les unitats educatives existents i el personal docent. D’aquesta manera, es manté l’oferta d’unitats, amb més personal docent que atén menys xiquets i xiquetes per aula.

Pel que fa a la reducció de la ràtio màxima en Infantil de 3 anys en els municipis més afectats per la baixada de la natalitat, la Conselleria amplia de 53 a 55 les localitats. S’incorporen Sant Vicent del Raspeig i Orpesa a aquest grup.

El curs que ve hi haurà 33 municipis amb una ràtio reduïda de 20 alumnes per aula en Infantil de 3 anys. A més, es proposa establir la ràtio màxima en 23 alumnes a 21 municipis. A Castelló de la Plana, que aquest curs ja té una ràtio en Infantil de 3 anys de 23 alumnes, el pròxim curs es redueix a 22.

Cal recordar que en els municipis on s’estableixen ràtios reduïdes de manera generalitzada en l’admissió escolar en Infantil de 3 anys es mantenen en els següents cursos. Així, els xiquets i les xiquetes que comencen l’escola en aules de 20 o 23 alumnes, com a màxim, ja continuen la seua escolarització amb aquestes ràtios reduïdes fins que acaben l’etapa de Primària.