ECO Les Aules rescata la memòria de la comarca del Maestrat a través de les filmacions recollides per Fermín Sales

933
Cartell oficial de l'esdeveniment.
PUBLICITAT
  • La instal·lació s’inaugurarà el divendres 18 de març i podrà visitar-se fins al 7 de maig

Dins de la seua línia de suport als creadors de les comarques de Castelló, l’Espai Cultural Obert-ECO Les Aules acollirà a partir del divendres 18 de març la videoinstal·lació ‘El Maestrat filmat. La memòria rescatada’, de Fermín Sales (Albocàsser, 1990). El propòsit inicial de l’autor ha sigut la recuperació d’imatges en moviment preses en el segle XX per a, una vegada reunides, crear una memòria audiovisual de l’Alt Maestrat. El resultat es podrà contemplar en l’edifici de la Diputació de la cèntrica plaça de Castelló, dins del projecte ReViu Els Aules, impulsat pel departament de Cultura encapçalat per Ruth Sanz.

La inauguració per al públic tindrà lloc en la vesprada prèvia a l’inici de les festes de la Magdalena (18:30), amb la presència de l’autor. Podrà visitar-se del 18 de març fins al 7 de maig, de dilluns a dissabte (10.00-14.00 i 17.00-21.00), amb lliure accés.

El projecte de Fermín Sales adquireix major valor pels pocs documents cinematogràfics registrats de la comarca de l’Alt Maestrat. L’autor de ‘El Maestrat filmat’ ha cercat, recuperat i conservat un ampli nombre d’imatges per a crear un arxiu audiovisual. A partir d’ell, ha creat relats i pensaments del territori, amb una sèrie de propostes transversals que volen construir un univers que cree una memòria col·lectiva d’aquesta muntanyenca zona rural de la província de Castelló.

En ECO Les Aules es podrà veure mostres purament etnogràfiques, però també peces de videoart creades a partir de l’imaginari recuperat per a ‘El Maestrat filmat’. La videoinstal·lació inclourà l’estrena del documental interactiu, desconstruït per a un consum més físic i menys virtual. El projecte de Fermín Sales compta amb la seua pròpia pàgina web (elmaestratfilmat.com), en la qual és possible, a través de la contemplació de les imatges, i la interacció realitzar el viatge cap a la història de les localitats i les gents d’Albocàsser, Benassal, Catí o Ares del Maestrat.


Fermín Sales Segarra, llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Jaume I de Castelló, és creador audiovisual especialitzat en cinema documental. El seu treball reflexiona sobre elements com la imatge, la memòria i el territori.