Early Music Morella presenta el X Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista

747
EMMorella 2021. Presentació
EMMorella 2021. Presentació
PUBLICITAT

Nota de premsa Ajuntament de Morella

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, ha presentat, avui a l’Ajuntament de Morella, la desena edició d’aquest esdeveniment que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents amb conferències, activitats i nombrosos concerts que se celebraran del 16 al 22 de juliol, així com el concert de presentació del projecte que tindrà lloc, demà dissabte, a la ciutat castellonenca a càrrec de Capella de Ministrers.

En l’acte, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i Carles Magraner, director artístic d’Early Music Morella, han exposat el programa que es desenvoluparà en una edició que sota el títol Santa Maria abordarà des de les primeres antífones marianes, seqüències o himnes fins a les cantigues de Santa Maria, eix central d’aquesta edició amb la celebració del 800 aniversari del naixement del seu autor, Alfonso X el Savi (1221-2021), i l’Any Sant Xacobeo 2021.

El festival oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. El curs és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural.

Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana, Marta Almajano & Pablo Márquez, Patrizia Bovi, Núria Sanromà, Silke Gwendolyn Schulze, David Yacus, Eduardo Egüez & Robert Cases ; Claudio Astronio; Marc García de Pau & Francesc Gamón dirigint a el Cor EMM i Toni Aparisi & Dansa EMM.

Molts d’aquests artistes oferiran nombrosos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cornetto, cor i direcció coral, orgue i clavicordi, sacabutx, trompeta da tirarsi, busine, viola de mà d’arc, viella, viola de gamba, viola de mà, tiorba, guitarra …; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui i Yshai Afterman així com de dansa (Toni Aparisi).

Així mateix, hi haurà conferències al llarg de festival a càrrec de Manuel Pedro Ferreira, Jota Martínez i Paloma Gutiérrez i un debat coordinat per Juan Ángel Vela de el Camp amb els periodistes i crítics musicals Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico. En aquesta intensa setmana també s’oferiran actuacions per gaudir de les músiques renaixentistes europees i de visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, gent gran i col·lectius desfavorits en el seu vessant social.

10è aniversari

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha volgut “felicitar a l’organització de l’Early Music Morella pel 10è aniversari del festival que s’ha convertit en una data assenyalada en el calendari cultural i estival de la ciutat”. L’edil ha apuntat que “aquest compta amb molt bona acceptació en la població i participació en els concerts i activitats que tenen lloc durant la setmana que se celebra” i ha afegit que “aquest any hi haurà canvis en algunes de les localitzacions ja que el convent de Sant Francesc està en obres “de manera que” els concerts se celebraran a la Basílica Arxiprestal i en l’Església de Colomer Zurita “.

D’altra banda, Carles Magraner ha indicat que “estem molt satisfets de la feina feta en aquests anys, i amb l’acollida de públic, aficionats, músics, artistes, patrocinadors i mitjans de comunicació a nivell nacional i internacional al voltant de la proposta”. El director artístic ha destacat que “amb el projecte consolidat, pretenem continuar potenciant les vessants artística, pedagògica i social que s’han desenvolupat; en aquesta edició especial, de la mà de les Cantigues d’Alfons X el Savi, obra vinculada als territoris que conformen el Camí de Santiago, i l’Any Sant Xacobeo en el programa oficial del qual està inclòs Early Music Morella “.

El Sant Grial

Ripollès i Magraner també han anunciat el concert de presentació de l’Early Music Morella 2021 que oferirà Capella de Ministrers i el cor Lluis Vich Vocalis amb el programa El Sant Grial: purga de la pestilència a l’Església de Santa Maria de Morella, demà 10 de abril a les 18h. Aquest repertori de l’Edat Mitjana inclou músiques en les que tenen un clar protagonisme les relíquies cristianes i que estan associades a aquests objectes de culte.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC ), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume i, Fundació Baleària, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació Àmbit.