Early Music Morella es consolida com la trobada de música antiga més important d’Europa

662
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

L’Early Music se celebrarà entre el 18 i el 23 de juliol i inclourà activitats extraordinàries i dedicarà tots els seus continguts a commemorar la figura de Ramon Llull amb motiu del 700 aniversari de la seva mort
El festival se suma a la Ruta dels Tres Reis, un projecte turístic interterritorial aprofitant que la UNESCO ha declarat 2016 com l’Any Internacional de l’Entesa Mundial entre Cultures
Gràcies a la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa es realitzaran un seguit d’activitats especials dirigides als més menuts per fomentar el diàleg intercultural

El festival de música antiga, Early Music Morella (EMM), es consolida com la trobada de música antiga més important del panorama musical europeu. En la seva V Edició, el Diàleg Intercultural de la Mediterrània serà l’eix conductor. En la jornada d’avui, el director de CulturArts, Abel Guarinós, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, i el director artístic de l’Early Music Morella i Capella de Ministrers, Carles Magraner, han presentat esta quinta edició a València, que tindrà lloc entre els diez 23 i 28 de juliol a Morella.

Una edició que tornarà a combinar la música antiga amb llocs i enclavaments històrics, que submergiran a l’espectador en l’Edat Mitjana. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyalava que “aquest curs i festival s’ha convertit en una referència en el món de la música medieval i renaixentista i cada vegada són més els veïns i visitants que gaudeixen de les activitats que s’organitzen i també de la nostra localitat, ja que aquests dies són una gran oportunitat per gaudir de la cultura, el patrimoni o la gastronomia de la nostra ciutat”. A més, afegeix que “la unió entre la història i el patrimoni de Morella i el talent dels professors i alumnes d’aquest curs, és una combinació perfecta que ens trasllada a l’època Medieval”.

L’Acadèmia i Festival de Música Antiga, dirigits artísticament per Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, van néixer de la necessitat de pal·liar l’absència d’estudis especialitzats en la recuperació, difusió i interpretació del patrimoni musical més antic, prestant especial atenció al de la antiga Corona d’Aragó, format per la tradició de les Tres Cultures. Un patrimoni cultural fonamental per entendre el nostre present i la nostra tradició musical.

Novetats V Edició

Com a novetat en aquesta edició, Early Music Morella se suma a la Ruta dels Tres Reis, un projecte turístic iniciat l’any 1994 i promogut des dels ajuntaments d’Alcanyís, Morella i Tortosa, amb una proposta innovadora basada en el pacte interterritorial anomenat Diàlegs. Un projecte que neix amb la idea de reactivar la Ruta aprofitant que la UNESCO ha declarat 2016 com l’Any Internacional de l’Entesa Mundial entre Cultures.

El Parlament de Tortosa (1410), la Concòrdia d’Alcanyís (1412) i els Converses de Morella (1414) van ser esdeveniments fonamentals que van marcar el destí de la Corona d’Aragó i el seu paper a l’Europa en expansió de la primera meitat del segle XV. Aquests tres fets van tenir el mateix punt en comú: el diàleg, l’entesa.

En aquest sentit, EMM inclourà activitats extraordinàries i dedicarà tots els seus continguts a commemorar la figura de Ramon Llull amb motiu del 700 aniversari de la seva mort. Filòsof, escriptor i teòleg fonamental per entendre el veritable sentit del diàleg intercultural en territori mediterrani.

El diàleg intercultural en territori mediterrani serà el tema que Capella de Ministrers destacarà amb el programa de concerts que inaugurarà el EMM. Un viatge musical per la Mediterrània mil·lenària a favor del diàleg intercultural i la difusió del nostre patrimoni musical més antic.

A més, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, Early Music Morella inclourà un seguit d’activitats especials dirigides als més menuts on se’ls sensibilitzarà i educarà en la igualtat. A partir del nostre llegat musical més antic, conformat per la tradició de les Tres Cultures, i impartides per dos professors especialitzats en música sefardita i andalusina, es fomentarà el diàleg intercultural entre els més joves

Acadèmia de Música Antiga

Més de 150 alumnes i 15 professors especialistes arribats de tots els racons del planeta, es reuniran a Morella per formar-se i especialitzar-se en la interpretació dels repertoris musicals medievals i del renaixement, amb criteris històricament documentats.

Carles Magraner, Maria Jonas, Manuel Vilas, Eduardo Egüez, Eliseo Parra i el músic de Tetuan Aziz Samsaoui són alguns dels professors que formen part de l’excel·lència de l’Acadèmia de Música Antiga de la present edició. Reconeguts professionals que ensenyaran als estudiants els secrets de la interpretació del repertori musical més antic.

Festival de Música Antiga

El festival comptarà amb un cartell de 8 concerts realitzats a càrrec de grups internacionals que inclou actuacions de Capella de Ministrers, La Danserye, Eduardo Egüez, i Eliseo Parra & Mara Aranda o la Banda Renaixentista, un projecte en col·laboració amb la FSMCV.