El festival Early Music Morella torna del 18 al 24 de juliol amb una edició commemorativa que ret homenatge al mil·lenari de l’Abadia de Montserrat (1025-2025) i al 500 aniversari del naixement del compositor renaixentista Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594). El XIV Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, organitzat per l’Associació Cultural Comes, inclourà 14 concerts i activitats formatives, culturals i socials.
En el festival, actuaran Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, en el Convent de Sant Francesc el 18 de juliol a les 22:30h; l’organista Pablo Márquez en l’Arxiprestal de Santa María el 19 de juliol a les 12:30h; per la vesprada es realitzarà el Bureo, trobada de música i dansa tradicional, en la Plaça Colón a les 19:30h; i a la nit, la Acadèmia CdM en el Convent de Sant Francesc a les 22:30h; un grup emergent seleccionat brindarà un concert en el Teatre Municipal el 20 de juliol a les 12:30h; a la vesprada Ian Harrison a l’Església de Sant Joan a les 19:30h; i Eduardo Egüez en el Saló Gòtic de l’Ajuntament a les 22:30h.
En el segon tram de l’esdeveniment, s’oferiran les actuacions de César Carazo & Eduard Navarro a l’Església de Sant Joan el 21 juliol a les 19:30h; Peppe Frana a l’Església de Sant Joan el 22 de juliol a les 19:30h; i a la nit, Caliope al Jardí dels poetes a les 22:30h; AVocal & Marco García de Paz a l’Església de Sant Joan el 23 de juliol a les 19:30h; i Aparisi, Sarvarian & Wasserman en el Teatre Municipal a les 22:30h. L’últim dia es clausurarà amb la Bassa Capella en el Teatre Municipal el 24 de juliol a les 11:00h, i amb la tradicional La dansa de la mort en el multitudinari concert final que tindrà lloc en el Convent de Sant Francesc a les 19:30h.
Monestir de Montserrat i Palestrina
El Llibre Vermell, un dels pilars més importants dins de la música medieval conservat en el Monestir de Montserrat, ha sigut motiu d’estudi i d’investigació per part d’importants intèrprets i musicòlegs. El descobriment a Morella d’uns frescos amb la dansa Ad Mortem Festinamus va suposar una nova visió de la música d’aquests viatgers i una vinculació amb altres monestirs de la Corona d’Aragó.
Palestrina va ser un compositor renaixentista de música sacra que va defensar la polifonia, com un dels seus màxims exponents, front al Concili de Trento. La formació Avocal CdM, l’acadèmia de Capella de Ministrers dirigida per Marco García de Paz, retrà homenatge al gran mestre italià amb el programa entorn del Cantar dels Cantares (Cantica Canticorum).
Inauguració i taula redona
El festival també albergarà una taula redona, moderada per l’assagista, divulgador i crític musical Juan Ángel Vela del Campo, que se celebrarà en el Teatre Municipal el 18 de juliol a les 17:30h. En la seua vessant formativa, oferirà classes d’alta capella, direcció coral, cant (gregorià, música monòdica i polifònica de l’Edat mitjana, medieval, renaixentista i barroc), contrapunt improvisat, òrgans i teclats històrics; vihuela d’arc, viella, viola de gamba, música de cambra; vihuela de mà, tiorba, guitarra; música andalusina (kanun i oud), música modal i improvisació; ritme, percussió i música persa; rondalla, dolçaina i llengüeta doble; tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; i escola medieval per a xiquets.
El termini de matrícula, que permet als alumnes participar en totes les activitats del curs, finalitza el 30 de juny. Així mateix, el període de presentació de propostes per a formar part de la programació de la XIV edició (Fringe 2025), per a grups, cors de cambra, solistes i intèrprets de música antiga, està obert fins al 30 maig.