Early Music Morella celebrarà la seua desena edició en torn al 800 aniversari d’Alfons X el savi i l’any sant Xacobeo

311
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, ultima els preparatius per celebrar de la desena edició d’aquest esdeveniment artístic i formatiu que albergarà nombrosos concerts, conferències i diverses activitats i que promou l’accés a una formació d’excel·lència en música antiga a la ciutat castellonenca del 16 al 22 de juliol.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha manifestat que “convidem a tothom a gaudir amb nosaltres del 10è aniversari de l’Early Music Morella, un festival internacional que té una gran acollida entre la població de la ciutat”. Ripollés destaca que “aquesta iniciativa cultural i formativa, ja consolidada, és una de les fites del calendari estival de Morella, un enclavament històric i arquitectònic que ha rebut a milers de persones en aquesta dècada interessades per aquest esdeveniment”.

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, ha indicat que “aquesta edició serà molt especial, hem dissenyat una programació molt ambiciosa amb la presència de prestigioses formacions i intèrprets”. Magraner ha subratllat que “sota el títol Santa Maria abordarem les Cantigas d’Alfons X el Savi, una extraordinària aportació a la cultura, i celebrarem el 800 aniversari del naixement del monarca, així com l’Any Sant Xacobeo 2021, en el programa oficial s’inclou el festival”.

Early Music Morella oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. El curs és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta diversos repertoris.

Comptarà amb la presència de rellevants formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana, Delia Agúndez & Pablo Márquez, Patrizia Bovi, Silke Gwendolyn Schulze, Eduardo Egüez & Robert Cases; Claudio Astronio i Toni Aparisi & Dansa EMM.

Artistes docents

Molts d’aquests artistes oferiran en aquesta setmana nombrosos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cornetto, cor i direcció coral, orgue i clavicordi, sacabutx, trompeta dóna tirarsi, busines, viola de mà d’arc, viella, viola da gamba, viola de mà, tiorba, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui, així com de dansa (Toni Aparisi).

Així mateix, hi haurà conferències al llarg de festival a càrrec de Manuel Pedro Ferreira, Jota Martínez i Paloma Gutiérrez i un debat coordinat per Juan Ángel Vela de el Camp amb els periodistes i crítics musicals Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico. En aquesta intensa setmana també hi haurà actuacions per gaudir de les músiques renaixentistes europees i visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, gent gran i col·lectius desfavorits en el seu vessant social.

Presentació a Brussel·les i Amsterdam

Aquesta edició d’Early Music Morella es va presentar al maig a Brussel·les (Bèlgica) i Amsterdam (Països Baixos) per impulsar la internacionalització de festival i compartir les activitats i el programa amb els responsables dels departaments francòfon i flamenc de Música Antiga de Reial Conservatori de Brussel·les i els seus alumnes. L’Institut Cervantes de Brussel·les va oferir un recital de Robert Cases, assessor artístic de Early Music Morella i membre de Capella de Ministrers, retransmès per streaming i informava a la seva pàgina web que el patrimoni musical de el Renaixement conjuminava a Morella i Brussel·les mitjançant “un dels grans festivals espanyols de música antiga”.

Al Conservatori d’Amsterdam també es va informar del vessant artística i pedagògica que es desenvoluparà a Morella. Països Baixos és un territori de referència i bressol de la música antiga en tot el que fa a la recerca, transferència de coneixements a la praxi, reproducció d’instruments amb criteris historicistes…

Projecció internacional

La Fundació Cultural CdM treballa en col·laboració i amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana en el desenvolupament, promoció i projecció internacional d’Early Music Morella i el projecte artístic, educatiu i social que porta a terme des de fa 10 anys. Les dues entitats van signar un conveni que, a més, té com a objectius dins de la difusió turística de el patrimoni musical, l’organització de festivals, promoció de rutes turístiques, convocatòria de beques internacionals i organització de congressos, entre d’altres.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC ), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants ( AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume i, Fundació Baleària, Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació Àmbit.