Dotze dones i homes vestiran capa i barret negre per a rememorar Els Pelegrins de Portell

281
PUBLICITAT

Aquest dissabte, 25 de maig, Portell viurà una de les seues celebracions més ancestrals: Els Pelegrins. En ella, un grup de dones i homes, vestint capa i barret negre recorreran la distància que separa Portell de Sant Pere de Castellfort.

2018 va ser la data clau per al canvi en la tradició. Des d’eixe moment, les dones també poden peregrinar. Fins llavors estava “prohibit” per l’Església. Aquest canvi, un pas cap a la igualtat, ha fet que cada any siguen més les dones que s’animen a vestir capa i barret.

Aquest 2024 són dotze els ‘pelegrins’ i ‘pelegrines’: Emilio Monfort, Chimo Alcón, Esperança Martí, Ismael Gil, Rafael Ferrer, Isabel Romero, Juan Carlos Mestre, Ramon Folch, Begoña Querol, Maria Jesús Cruz, Mario Milián i Cesar Querol. Tots ells i elles són veïns i veïnes del poble o tenen fortes arrels amb ell que els animen a realitzar aquest ancestral i místic recorregut.

– ‘Els Pelegrins’

Aquesta rogació, d’origen medieval, es realitza de la mateixa forma, amb l’excepció de la inclusió de les pelegrines, des de, almenys, 1575. És una de les poques de la Comunitat Valenciana que manté el seu misticisme, religiositat i rigorositat.

La llegenda conta que ‘Els Pelegrins’ tenen el seu origen en tretze homes que van viatjar a Roma, a peu, per a demanar-li al Papa una benedicció que portara salut i aigua al seu poble. D’aquells, només un va aconseguir, catorze anys després, tornar a la seua llar. I ho va fer amb una promesa: anar a l’ermita de Castellfort a honrar a Sant Pere, el primer Papa, qui també podia concedir-li la seua petició.