Donen inici les obres de sosteniment i rehabilitació de la Torre del Racó de Morella

373


La Torre del Racó, ubicada al costat d’una de les entrades principals de Morella, es va veure greument afectada per les pluges a l’any 2015. Ara han donat inici les obres de sosteniment i rehabilitació.
La Torre del Racó es troba ubicada al costat de les Torres de Sant Miquel, una de les principals entrades de la localitat. A finals de 2015, degut a les fortes pluges que va viure Morella, l’estat de la torre va empitjorar i es van produir filtracions importants i un desplaçament dels murs.

En aquells moment, per part de la brigada municipal, es van col·locar testimonis, així com una xicoteta teulada a la part superior per evitar que entrara més aigua, ja que en la seua part superior s’havien produït esfondraments en el passeig de ronda i quedava lliure l’entrada cap al seu interior. Cal recordar que esta construcció defensiva, en les guerres carlines, va ser emplenada de terres i escombraries per fer-la més forta als bombardejos, però això també ha produït que l’aigua no drene bé i s’almacene al seu interior, desestabilitzant les parets.

Ara comencen, per part de la Conselleria de Cultura, les obres que tenen dos fases importants. La primera, i que acaba de començar, és la instal·lació d’una estructura d’andamis i estabilitzadors per sostenir les parets de la torre i evitar cap tipus de desplaçament que pogueren produir l’esfondrament. La segona fase serà la pròpia rehabilitació de la torre, tant la part superior, que forma part del passeig de ronda que uneix les torres de sant Miquel i la Nevera sent visitable, com les parets que donen a l’exterior. Els treballs de sosteniment està previst que duren el mes d’octubre i després haurà de començar la pròpia rehabilitació.

El regidor d’obres, Amadeu Bordás, indica que ‘esta és una obra molt necessària per donar estabilitat a una part molt important pel que fa al patrimoni i sobre tot per l’ubicació on es troba. Hem d’agrair el recolzament de la Conselleria de Cultura per donar solució al greu problema de la Torre. Tant de bo este recolzament també s’hagués tingut per part dels fons d’emergència estatals degut a les pluges’.

Afecció al pas per l’entrada del Portal de Sant Miquel

Des de la passada setmana, degut a les obres, per part de la policia local de Morella, ja s’ha coordinat el trànsit en esta zona per a que el portal de Sant Miquel sigue de sentit entrada, i l’eixida es faça pel C/ Julian Prats i els llavadors. Si en algun moment cal tancar l’accés a vehicles s’informarà amb antelació, però, tal com està previst, seran talls puntuals.
A este respecte han tingut una reunió de coordinació el cap de la policia local, el regidor de governació, Jorge Garcia i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés.