Dissabte 14 es conmemoren 500 anys dels Pelegrins de Portell

317
500 dels Pelegrins
500 dels Pelegrins

Els veïns de Portell celebraran dissabte que ve els 500 anys del Pelegrinatge fins a l’ermita de Sant Pere de Castellfort. A les 5h del matí eixiran per recórrer els 13 kilómetres que els separen de l’ermita. D’aquesta manera commemoraran una tradició secular. Aquest any el representant de l’Ajuntament serà el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, que ha rebut la invitació de l’Ajuntament de Portell.

El pelegrinatge es desenvoluparà segons el que estableix i, com és costum, no comptarà amb públic ni cap element extraordinari. Els pelegrins arribaran a les 9h del matí a l’ermita de Sant Pere de Castellfort on dinaran i passaran el dia. A les 17h s’iniciaran el retorn des de l’ermita fins Portell, on entraran quan es faci fosc.

Explica la tradició que 12 homes de Portell van ser fins a Roma per demanar consell al Papa sobre com acabar amb una gran sequera. El Papa els va dir que anessin en peregrinació fins a l’ermita de Sant Pere més propera. Només un veí de Portell va tornar del viatge.

Els pelegrins desfilen amb barret i capa negra, camisa blanca i un rosari. La processó es desenvolupa en extrem silenci. De fet, i al contrari que passa en altres peregrinacions com Catí o Useres a Portell no van acompanyants. És singular la missa que se celebra a l’ermita de Sant Pere, a la qual únicament assisteixen als 12 pelegrins.

De manera extraordinària l’Ajuntament de Portell ha editat un cartell sobre el pelegrinatge. Així mateix arribarà al municipi la primera edició de Sons de l’Interior, una sèrie de concerts que ompliran la programació cultural de la localitat durant tot l’estiu.

-Sons de l’Interior.

El primer dels concerts es desenvoluparà el proper divendres dia 13 de juny a la nit a la sala polifuncional del Rotlle. Serà a càrrec de David Moliner Andreu a les 20h. Oferirà un concert amb percussió i electrònica.