Diputació reforça el dispositiu de prevenció i extinció d’incendis forestals davant un estiu difícil

72
PUBLICITAT

El dispositiu està format per 750 efectius entre voluntaris, protecció civil i bombers professionals, 200 vehicles i cinc mitjans aeris

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha presentat hui el reforç del dispositiu de prevenció i extinció d’incendis forestals i ha apel·lat a la responsabilitat i la prevenció amb la campanya ‘Cada gest compta’.

Per a aconseguir l’objectiu, la dirigent provincial ha incidit en els ítems de la campanya que són: més conscienciació, més mitjans, més seguretat.

Més conscienciació

La Diputació de Castelló ha llançat la campanya ‘Cada gest compta’, que va aparellada amb un vídeo promocional en el qual es mostren imatges de paratges naturals i imatges d’incendis i s’incidix en la idea que entre totes dues imatges pot haver-hi només un gest de diferència. “Llancem esta campanya perquè els i les castellonenques i tots aquells que ens visiten siguen conscients de totes aquelles negligències que puguen ocasionar incendis durant este estiu i que hem d’evitar”, ha indicat la dirigent provincial.

Sobre aquest tema, el Consorci Provincial de Bombers vol sensibilitzar a la ciutadania quant a no encendre foc en zones forestals ni a la muntanya, no llançar cigars ni residus en zones boscoses, telefonar al 112 en cas de veure fum i recordar que les cremes agrícoles no estan permeses de l’1 de juny al 16 d’octubre.

A més de la campanya iniciada hui, el Consorci Provincial de Bombers anirà informant de manera periòdica a través de les seues xarxes socials consells que puguen ser útils en cas d’emergència per a la població durant tot l’estiu com, per exemple, consells durant la pràctica d’activitats de muntanya, en activitats aquàtiques i, per descomptat, en cas d’incendi.

A més d’apel·lar a la conscienciació i sensibilització, la presidenta de la Diputació de Castelló ha incidit en la suma de mitjans, tant humans com materials, i com ha comentat, “l’esforç que realitzem per part de la Diputació a ampliar i millorar els servicis del Consorci Provincial de Bombers es reflectix en la posada en marxa de més mitjans, més inversió i més recursos per a este estiu”.

En preveure un estiu complicat i d’alt risc d’incendis per la falta de precipitacions, es disposa d’un ampli dispositiu format per mitjans propis i per mitjans que la Generalitat té assignats a la província. Dispositiu compost per 750 efectius en total, entre voluntaris, protecció civil i bombers professionals; 200 vehicles, 5 mitjans aeris: 3 avions (2 de càrrega en terra i un amfibi) i 2 helicòpters dotats d’Unitat Helitransportada de Bombers Forestals (GVA); 4 parcs de Bombers Professionals; URM (Unitat de Rescat de Muntanya); URA (Unitat de Rescat Aquàtic); URS (Unitat de Rescat i Salvament); 5 parcs de Bombers Voluntaris, 18 Unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades al Consorci, UML (Unitat de Maquinària i Logística) i Unitat de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació.

En conjunt, “el Consorci Provincial de Bombers el té tot en marxa per a qualsevol emergència que es puga donar a partir d’este moment”, ha afirmat Marta Barrachina.

Més mitjans

I, amb l’objectiu de millorar el servei, la presidenta de la Diputació ha presentat unes novetats “que naixen fruit del treball del diputat de l’àrea, David Vicente, i del diàleg social amb els sindicats”. “Novetats amb les quals volem dotar de més seguretat als castellonencs, però també als nostres efectius que treballen cada dia per a protegir-nos”, ha subratllat la dirigent provincial.

Entre les novetats de cara a la campanya d’estiu, Barrachina ha enumerat alguna d’elles, destacant que de manera immediata s’establirà la direcció de guàrdia presencial 24 hores de manera provisional fins a l’entrada dels cinc nous oficials de guàrdia del procés que està en marxa.

Així mateix, es reforçaran tots els parcs de bombers professionals fins al 15 de setembre. Això es traduïx en un bomber professional més en cada parc en horari diürn d’11.00 a 21.00 hores. També contractarà urgentment de dos coordinadors forestals per a cobrir baixes del personal de la secció forestal, així com la incorporació immediata de 23 nous voluntaris de Protecció Civil.

I quant a mitjans materials, es va procedir a la incorporació, de manera urgent, de quatre nous BFP (autobomba forestal pesada), per a reforçar el dispositiu d’esta mena de vehicles als parcs de Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe. També s’incorporarà una nova embarcació de rescat marítim per a l’àrea operativa del parc de Plana Baixa. Es tracta d’una embarcació de 10 metres d’eslora i, com ha afegit Marta Barrachina, “no sols ens preocupen els incendis i volem que els nostres banyistes estiguen segurs a les nostres platges”.

Més seguretat

Com ha comentat la màxima representant de la institució provincial, “totes estes novetats són fruit de molta faena i del desig que tenim des de la Diputació de Castelló de tindre un servei amb més mitjans i més segur per al conjunt de la ciutadania”.

La presidenta de la Diputació ha afirmat que des del Consorci Provincial de Bombers “treballarem incansablement per un estiu en el qual, quan acabe, podem celebrar i no lamentar”. No tindre cap emergència és cosa de tots i des del Consorci Provincial de Bombers estem preparats”, ha afegit Barrachina.

Dispositiu

Per a afrontar el període d’estiu, el Consorci de Bombers té preparat un ampli dispositiu format per mitjans propis del Departament de Bombers de la Diputació de Castelló i mitjans de Generalitat assignats a este departament.

Novetats de la campanya d’estiu

Entre les novetats figuren: establir de manera immediata la direcció de guàrdia presencial de manera provisional fins a l’entrada dels nous oficials de guàrdia, reforç en tots els parcs de bombers professionals fins al 15 de setembre, contractació urgent de dos coordinadors forestals per a cobrir baixes, incorporació urgent de cuatre nous BFP (autobomba forestal pesada) per a reforçar el dispositiu i incorporar una nova embarcació de rescat marítim, incorporar immediatament 23 nous voluntaris de Protecció Civil.