Visita a la Planta de Residus

Visita a la Planta de Residus
Visita a la Planta de Residus
-Nota de premsa-

La planta de tractament de residus inerts de Morella ja és una realitat. Després de molts anys de reivindicació de l’Ajuntament de Morella, aquestes instal•lacions veuran la llum el proper dilluns 17 de novembre, després d’un llarg retard. Aquesta se situa en la Mina de la Parreta, explotada per l’empresa Arcillas Vega del Moll, i permetrà que les empreses de construcció locals puguen dipositar els residus. El retard en la construcció d’aquesta planta, considerat injustificable pel consistori, ha fet que aquests darrers anys, els obrers de Morella haguerenn de desplaçar-se amb la runa d’obra fins a Benicarló, el que suposava un perjudici econòmic i mediambiental. També cal assenyalar que aquestes instal•lacions permetran poder recuperar la zona de la Teuleria, que és una de les més degradades de la localitat.

El regidor d’obres, Rafa Pallarés, assenyala que “aquestes instal•lacions han patit un retràs injustificable i al final, gràcies als propietaris, a la Vega del Moll, als tècnics del Consorci de Residus i l’Ajuntament de Morella hem pogut sumar esforços per desbloquejar la seva construcció i posada en marxa, que depèn del mateix Consorci, format per la Diputació i la Generalitat”. L’edil també afegia que “aquestes instal•lacions són molt importants per a les empreses de construcció locals, ja que podran descarregar els residus en una zona pròxima a la localitat, i per al medi ambient, ja que es podrà realitzar un tractament adequat dels residus i es podrà començar la recuperació de la zona de la Teuleria”. Finalment, Pallarés assenyalava que “per a l’Ajuntament de Morella està instal•lació sempre ha estat una prioritat, però ens hem trobat amb nombroses traves per part d’altres administracions que han dilatat en el temps la seva construcció”. Aquesta planta de tractament també donarà servei als municipis de la comarca dels Ports.

El proper dilluns, a les 11:30 hores, tindrà lloc la inauguració i visita a les instal•lacions. Una planta de tractament de residus que tindrà dues zones, la de recepció per dipositar els residus, ubicada a l’entrada, al costat de l’explotació minera i de la carretera, i un abocador en el buit de la mina, al qual aniran a parar els residus no reutilitzables. Aquesta és una de les raons per les que aquesta zona era prioritària per tenir aquest tipus d’instal•lacions. Després de la visita a la planta, a les 13 hores, l’Ajuntament ha organitzat una reunió informativa per a les empreses de construcció locals amb la gestora de la planta, per informar del funcionament i el servei. En aquest sentit, també cal assenyalar que l’Ajuntament de Morella aprovarà avui en sessió plenària les ordenances municipals per a l’any 2014. L’impost d’obres baixa respecte a aquest any, ja que amb l’entrada en funcionament de la planta de tractament de residus, l’Ajuntament deixarà de cobrar l’abocament de runes, el que suposarà una rebaixa del 12% del conjunt d’impostos i taxes de la construcció.
Cal recordar, que des de fa anys, a Morella es va habilitar la zona de la Teuleria per tenir un punt lloc on dipositar aquest tipus de residus d’una forma localitzada i evitar així la problemàtica que existia anteriorment, amb abocadors incontrolats i dispersos per la comarca. Durant aquest període, el consistori morellà ha exigit al Consorci de Residus la construcció d’un abocador per tractar la runa d’obra. L’Ajuntament ha estat l’encarregat de canalitzar l’acord entre les parts implicades per a la seva construcció i que no es demorés més.

Ara, amb la imminent posada en marxa d’aquest servei, els constructors de Morella i de la comarca podran dipositar els residus en una planta adequada pròxima, el que afavorirà el seu