Destinació l’Escudella

849
Emilio Pons i Bruno Morraja
Emilio Pons i Bruno Morraja

El poble de la Marie Claire ha obert les seves portes al turisme. La Parreta és referència en turisme ambiental. El càmping de la vila és l’únic de l’interior Nord de Castelló i el restaurant l’Escudella s’ha convertit en motiu de pelegrinatge gastronòmic per a tots els que “pugen” des de Catalunya, la Plana o el Maestrat o vénen des de Morella o Aragó. Emilio Pons Tena i Bruno Morraja Deusdad, Bruno i Emilio són els creadors de la idea, el concepte i protagonistes en treball diari. Després dels seus estudis d’hostaleria i cuina van tornar al seu poble on tenien clar que volien tenir el seu propi restaurant. Després d’un mes d’inspiració a França allà que que se van posar el 2011, en plena crisi. La seva gosadia els ha valgut la pena.

Cuina tradicional com a base, amb productes de la zona i sempre de plena temporada, però completament transformats i ‘modernitzats’ en la seva textura, foma i presentació. Sense anar més lluny, una de les postres que tenen en carta evoca els pastissos farcits de confitura que es poden degustar a Vilafranca amb motiu de Sant Antoni, el Llosar o sempre en els forns del poble. A l’Escudella es paladeja al plat cada racó del Maestrat i els Ports.

Cada tres mesos canvia el menú per adaptar-lo als productes de temporada. No obstant això, sempre hi ha la possibilitat de tastar la cuina tradicional de Vilafranca en el seu menú més arrelat.

Els dijous de “pinxos” han revolucionat la setmana a Vilafranca. Ofereixen creacions diferents cada setmana amb un suggerent atractiu que escalfa en el fred hivern i desperta els sentits als peus del cap de setmana. “S’ha convertit en una manera de trencar la setmana per a molts grups d’amics i quadrilles que ja queden a la tarda nit dels dijous”, comenten.

Els turistes, els que passen, els que tenen casa a Vilafranca i dediquen un dia a la gastronomia, els del poble que volen donar-se un homenatge sense eixir de casa … L’Escudella ho és tot en un menjador agradable, recollit i, si es vol, artístic. I és que de les parets del restaurant pengen quadres d’artistes que s’uneixen amb la seva creació a l’art gastronòmic de la taula. Cada tres mesos un artista presenta les seves creacions.

-Menús temàtics

Per l’Escudella cal passar més d’una vegada a l’any. I és que les sorpreses sempre estan la mar de bé amb el menú literari que es va idear per celebrar el dia del llibre, el de la patata, el afrodisíac o la proposta que va recordar a l’últim sopar al Titanic. Sense oblidar el menú de “la Peonera”, evocant el menjar dels segadors de cereal.

-Vilanosporum

L’Escudella és enginy i innovació. Amb la col·laboració de Tòfona del Mas ha nascut Vilanosporum. Es tracta d’una experiència única a l’interior castellonenc. Esmorzar productes de la zona, participar en la ‘caça’ de tòfones negres amb gos en una finca d’alzines tofoneres i després, degustar els millors plats amb tòfona negra i productes “del terreny”. L’experiència va molt més de la tòfona al plat. La finca del Mas de Berga és una plantació ecològica de tòfona on treure l’or negre de la terra és tota una gesta. En la proposta es poden adquirir tòfones fresques, veure en acció als gossos tofoners i sentir al paladar com la tòfona dóna vida als plats.

Bruno i Emilio estan molt contents amb la seva aposta al poble del qual són originaris. Somien amb ampliar i millorar encara més si és possible l’Escudella. Amb ells sempre ha treballat gent jove que acaba formant part de la família del restaurant. En aquesta tardor que acaba i l’hivern que va a començar l’Escudella reconforta.