Descobrint el passat miner de l’Alt Maestrat

576
PUBLICITAT

Entre Culla i La Torre d’en Besora, al paratge natural de la Fontanella, trobem dues antigues mines de ferro convertides en punt d’interés turístic. Utilitzades principalment entre els anys 40 i 60 del segle passat, els sofrits miners extreien aquest preuat mineral que es fondria als Alts Forns de Sagunt per al seu ús en diferents elements i ferramentes.

El nostre trajecte discorre per l’exterior, gràcies a un tren turístic que uneix les dues boques de les mines i que ens ofereix vistes espectaculars de l’Alt Maestrat a 800 metres d’altitud. Però també per l’interior. Recorrem sota terra aproximadament 2 quilòmetres plens d’història, records i llegat. Victòria, a Culla, i Esperança, a La Torre d’en Besora, guarden en les seues entranyes algunes de les antigues ferramentes i utensilis dels miners que en elles treballaven. Pics, cascos, carretons… pas a pas descobrim com de dur era el treball dels homes que passaven llargues jornades sota terra, desgranant-la, mentre extreien el ferro.

Tota la visita la realitzem amb un guia, especialitzat en la història de les antigues mines i la seua repercussió socioeconòmica a l’Alt Maestrat durant el segle passat. Una història que també descobrim gràcies als diferents audiovisuals i hologrames amb recreacions de com era la tasca d’extracció del ferro. En aquesta hora i mitja de recorregut hem de caminar amb molta cura, ja que mai hem d’oblidar que estem en grutes rocoses amb galeries i diferents formacions que sobreïxen de la pedra. Aquest motiu és, entre d’altres, el perquè gaudim de la nostra visita equipats, més o menys, com els antics miners: amb cascos de protecció.

El temps en les mines és únic i ple d’experiències, però la nostra visita al Parc Miner del Maestrat no acaba ací. I és que, en les entrades a les boques de la mines trobem àrees de descans on prendre un aperitiu i jocs infantils per a la diversió dels xiquets i xiquetes.

  • Coneixent el Parc Miner del Maestrat

Encara que ara mateix només estan obertes a visites les mines Victòria i Esperança, el Parc Miner del Maestrat està format realment per sis mines i no per dues com moltes vegades pensem. Actualment, a causa de la situació extraordinària per la Covid-19 és fonamental contactar amb els responsables del Parc abans de realitzar la visita. Una visita que és apta per a tots els públics i edats, ja que agrada a grans i xicotets per igual. Una experiència única amb la qual posar en valor el passat miner d’una comarca, l’Alt Maestrat, dos pobles, Culla i La Torre d’en Besora i una província, Castelló.