Descobreix els arbres monumentals de l’Alt Maestrat

792
PUBLICITAT

L’interior de la província de Castelló és conegut per la seua gastronomia i els seus paisatges. Rutes perfectes per a descobrir la zona en companyia de família i amics. En aquestes línies coneixerem alguns dels arbres monumentals i singulars de l’Alt Maestrat Human Land.

  • La carrasca de Culla

La nostra primera parada és a Culla. Ací, a la Masia Clapés, situada a 4 quilòmetres del municipi trobem una majestuosa carrasca d’uns 20 metres d’altura, 7 metres de circumferència de tronc, 35 metres de diàmetre de les branques i un pes estimat de 75 tones. La famosa carrasca de Culla està declarada arbre monumental de la Comunitat Valenciana. A més, compta la llegenda, que la seua gran copa servia de recer per a una companyia de l’exèrcit durant les Guerres Carlines.

  • El Barranc dels Horts

No podem recórrer l’Alt Maestrat i no anar a conéixer un dels boscos de roures més antics de la província. El Barranc dels Horts, situat a Ares del Maestrat, és considerat un dels paratges naturals més interessants de la Comunitat Valenciana. En el nostre camí recorrent-lo descobrim alzines i roures centenaris que han perdurat amb el pas del temps. Actualment, des de 1993, les 670 hectàrees que conformen el Barranc dels Horts són propietat de la Fundació Caixa Castelló qui, a més de realitzar en ell diferents tasques en defensa del medi ambient, organitza visites guiades per a descobrir-lo i conéixer tots els seus secrets.

  • El Rivet

Ens endinsem en una microreserva de fauna i flora. El Paratge Natural Municipal del Rivet de Benassal es troba a escassos metres de l’emblemàtica Font d’en Segures. No importa l’època de l’any que tries per a visitar El Rivet, ja que qualsevol és bona. Els verds de la primavera i l’estiu, els marrons de la tardor o els blancs mantells de neu que arriben amb l’hivern només milloren l’experiència. Trobem en ell quatre arbres qualificats com a monumentals: dos roures valencians, una carrasca i una heura. A més, proliferen les espècies endèmiques com la violeta o les orquídies Listera Ovata i Dactylorhiza Eleta subespècie Sesquipedalis. Aquestes són de gran valor, ja que li van valdre el reconeixement com a microreserva de flora. Quant a la fauna, si observem amb atenció, podem trobar ofegabous, pica-soques blau, porcs senglars o rates penades.

  • La Vall de Catí

La ruta de les carrasques centenàries de la Vall de Catí és, potser, menys coneguda que les anteriors però, no per això, menys rellevant. Lloc de pas quasi obligatori, és famosa per les pastures de cabres i ovelles que donen la llet amb la qual s’elaboraran formatges de gran sabor i reconeixement mundial. A més, es tracta d’un territori tofoner cotitzat, ja que, com bé sabem, l’or negre de la gastronomia i bé preuat del Maestrat cerca les arrels de les alzines per a créixer.

  • Heura de Sant Pau d’Albocàsser

En la zona exterior de l’ermitori de Sant Pau d’Albocàsser trobem una heura monumental de més de 200 anys d’antiguitat. Les seues frondoses branques tapen part dels arcs d’accés. Una meravella per a la vista!