D’eliminar el Samu a comprometre un servei de 24 hores a Vilafranca

1079
PUBLICITAT

Diadia

Al maig de 2011 l’ex-diputat del PP Ricardo Costa va anunciar en un míting electoral a Vilafranca que el Samu que, en aquell moment, estava operatiu 14 hores, ho estaria 24 si manava el PP a la Generalitat. A les autonòmiques de 2011 va guanyar el PP i el 2013 la Generalitat Valenciana va tractar d’eliminar el servei. Ho va impedir Vilafranca amb signatures, mocions, l’enrenou social i una manifestació que es va viure amb gairebé 10 sota zero. Van anar a passar fred veïns, representants de PSPV-PSOE, Plataforma per Vilafranca -després Compromís-, UGT, CCOO i representants municipals de pobles veïns de Terol i Castelló. Finalment es va impedir l’eliminació del Samu, però no es va poder impedir la retallada del servei que va passar de 14 a 12 hores.

Samu Vilafranca

Ahir el sindicat CSIF va enviar un comunicat en què responsabilitzava el president de la Generalitat i l’alcalde de Vilafranca que el Samu no estiga operatiu les 24 hores del dia, FEU CLIC PER LLEGIR EL COMUNICAT.

L’acusació és que a Torreblanca l’han posat abans. Des de l’administració autonòmica, ara governada per PSPV-PSOE i Compromís, s’ha anunciat que aquest any el de Vilafranca donarà servei a tota hora i s’implantarà una nova unitat a Morella. De fet, a principis d’agost, el president del Consell, Ximo Puig, va ratificar el compromís en una visita a VIlafranca. Va dir que estarà operatiu el pròxim hivern.

Samu de Vilafranca

CSIF va descobrir en el seu comunicat el que els veïns de la zona ja saben: que Vilafranca està a hora i mitja de Castelló –82 quilòmetres segons el cartell de carreteres– i no 97 com va dir el sindicat, que a la nit el Samu més proper és el de Sant Mateu i que en sanitat hi ha la “hora d’or” per atendre emergències.

En 2013, quan el consell d’Alberto Fabra va intentar eliminar el Samu de Vilafranca ningú de CSIF va acudir a la manifestació de Vilafranca. Feia fred i Vilafranca està a dues hores de València i més d’una hora des de Castelló i a casa s’està més calentet. Entre 2011 i 2015 ningú de CSIF li va recordar a Ricardo Costa que va prometre que el Samu estaria 24 hores i gairebé la treuen.

-Acord amb Aragó

Des de gener d’aquest any, i després incansables peticions dels municipis de Terol, el Samu de Vilafranca travessa el pont de la Pobla de Bellestar per atendre veïns de Terol. Al juliol de 2008 l’empresonat conseller Rafael Blasco, aleshores conseller de Sanitat valencià i la consellera aragonesa, Maria Luisa Nueno, signaven a Morella un conveni pel qual es compartirien serveis sanitaris entre Aragó i Comunitat Valenciana. El paper del conveni es va mullar bastant. Ha estat en 2017 quan s’ha anunciat el compromís ferm que hi haurà Samu 24h, el Samu de Castelló realment ha començat a prestar servei a Mosqueruela, Cantavieja o la Iglesuela o quan els pacients aragonesos poden acudir sense problemes a l’atenció especialidada a Castelló. CSIF ha descobert ara que el Samu va a Aragó, quan en virtut del conveni signat pels ex-consellers del PP, els serveis haurien d’estar compartits des de fa 9 anys. Ahir, l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, sorprès pel comunicat del sindicat, es preguntava si l’interès del CSIF era que el Samu preste servei 24 hores o acusar per acusar a qui governa ara. “En 10 anys de PP no van ser per demanar el Samu 24h, no els vam veure en la manifestació i ara que ja està en marxa el procés d’implantació del servei ens surten amb aquestes”.

-Oblits

En el seu al·legat CSIF ha oblidat indicar que quan es va construir el nou centre sanitari de Vilafranca, en l’etapa del conseller Manuel Cervera, des de l’Ajuntament de Vilafranca, es va sol·licitar a la Generalitat Valenciana que construís un habitatge per a l’equip d’emergències al mateix centre sanitari. Metres quadrats hi havia i fins i tot es va fer un jardí. Sanitat no va fer cas i mentrestant l’equip del Samu dorm en una vivenda cedida per l’Ajuntament de Vilafranca. A Vilafranca les primeres notícies que s’han tingut del CSIF i el Samu 24h han arribat a través d’un comunicat. Al poble els esperen amb els braços oberts abans d’escriure línies des de la distància. Els van esperar a una manifestació i els van esperar quan volien llevar el Samu.