Delícies gastronòmiques a l’Alt Maestrat Human Land

859
DELICIAS GASTRONÓMICAS ALT MAESTRAT
PUBLICITAT

El territori Alt Maestrat Human Land, format per Albocàsser, Ares, Benassal, Catí i Culla és ric en patrimoni, història, cultura i, com no, gastronomia. Cap visita pot acabar sense haver degustat algunes de les delícies dolces o salades de la zona. No importa l’època de l’any en què es visiten els municipis de l’Alt Maestrat Human Land, ja que qualsevol moment és bo per a provar els productes, molts atemporals, que s’ofereixen en bars, restaurants, tendes gurmet, pastisseries o carnisseries.

Plats típics com l’Olla del Maestrat, el corder, el conill amb caragols, el ‘ternasco’ o el tombet estan disponibles en qualsevol carta de gener a desembre. Receptes ancestrals que han passat de generació en generació i que, actualment, poden provar-se en la seua versió més tradicional o més moderna i avantguardista. Unes receptes, en algunes ocasions, que compten amb un complement essencial: la tòfona negra. Preuada pel seu sabor, aquest or negre de la gastronomia creix en els boscos de carrasques i avellaners.

Si hi ha un element que no falta mai en plats dolços i salats és la fruita seca. Les ametles d’Albocàsser o les avellanes de Benassal són protagonistes de jornades anuals i serveixen per a crear delícies com ara coques, gelats i salses salades. Els olis d’oliva verge, procedents sobretot de Culla i Albocàsser, són un or líquid amb el qual condimentar els millors plats. Per als més llépols, les mels elaborades amb diferents flors i plantes aromàtiques de la comarca són delicioses.

En qualsevol recorregut per l’Alt Maestrat, més si busquem un record per a compartir, Benassal i Catí són parada obligatòria. Els Formatges de Catí compten amb reconeixement internacional. Diferents textures i sabors, sempre jugant amb elements de la terra, els fan perfectes per a menjar sols o acompanyats. Si se’n va a Benassal, el formatge tendre té una qualitat, textura i sabor únics.

Tots aquests plats es poden acompanyar amb un element líquid únic i essencial: l’aigua. Les aigües de Benassal i Catí són famoses per les seues propietats minerals i són comercialitzades en major o menor escala.