Debat per una arquitectura feminista a Castelló

463
Taula redona
Taula redona "Ser Arquitecta"
PUBLICITAT
  • Un urbanisme sostenible hauria d’estendre l’atenció que se li presta a l’àmbit privat de la casa fins a la ciutat i el territori

Aquest dimarts el Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló va celebrar una taula redona titulada “Ser arquitecta” dins de les activitats emmarcades al llarg d’aquesta setmana per a commemorar el Dia Internacional de la Dona.

Una àmplia representació del col·lectiu es va reunir per a abordar temes referents a l’exercici de la professió baix la perspectiva de gènere en un format de taula redona moderada per l’arquitecta Mª Ángeles Roca i que va comptar amb la participació de Rosa Pardo Marín, Directora General de Política Territorial i Paisatge, Eva Álvarez Isidro, arquitecta i professora de projectes en la Universitat Politècnica de València i Teresa Gallego Navarro, arquitecta tècnica i professora a la Universitat Jaume I.

El fil conductor de la trobada era el relat i anàlisi de les vivències pròpies professionals de cadascuna de les convidades. En el seu discurs, Eva Álvarez va posar l’accent en el valor que té o hauria de tindre una qüestió com és “l’atenció” en el món. Si tots cuidàrem i pensàrem més en els altres, moltes de les situacions penoses en les quals ens trobem avui com per exemple el canvi climàtic o problemes derivats de la immigració, es veurien pal·liades. En el concepte més tradicional sempre han sigut les dones les que s’han encarregat majorment de l’atenció i les cures, és per això que una perspectiva feminista sempre ens beneficiarà més a tots i tindrà en compte aspectes descurats.

En la seua participació, Teresa Gallego va aportar estadístiques i dades que demostren que encara hi ha molta diferència quant als càrrecs de responsabilitat ocupats per dones en el sector de la construcció malgrat que el nombre d’estudiants en les universitats es troben equilibrats respecte a homes, fins i tot en moltes facultats són més les dones les que es decanten per aquestes disciplines tècniques i que a més són les que tenen els millors expedients. Sense lloc a dubte, aquesta qüestió s’atribueix a la falta de referents femenins en el sector, factor que fa que encara no existisca un context favorable i propici perquè la dona ocupe aquestos llocs.

Rosa Pardo va realitzar un repàs a les línies d’acció impulsades des de la Conselleria en qüestions de gènere prestant especial atenció al referent a l’urbanisme i les prioritats que estableix l’Agenda 2030 de les Nacions Unides quant a la consecució de ciutats resilients i sostenibles, apel·lant a la necessitat de feminització de l’urbanisme actual perquè es tinguen en compte aspectes com la seguretat, mobilitat, participació urbana, infraestructura verda… perquè el disseny de les nostres ciutats siga més inclusiu i beneficie a tota la societat.

La taula redona va continuar amb intervencions dels assistents que van apuntar a la necessitat de continuar realitzant aquest tipus d’accions atesa la importància que tenen les institucions com a mitjans que visibilitzen i consciencien sobre aquests temes, i que tots els passos per xicotets que siguen, són positius ja que encara existeixen massa estereotips en la nostra societat i els rols socials heretats continuen sent gàbies que necessiten obrir-se urgentment.

taula redona d’arquitectes en CTAC cASTELLO
taula redona d’arquitectes en CTAC cASTELLO