De l’art rupestre als castells passant per oliveres i ametlers

977
PUBLICITAT

– En el recorregut passarem per Ares, Benassal, Catí, Vilar de Canes, Albocàsser, La Serratella, Tírig, La Torre d’En Besora i Culla

Viatjar per l’Alt Maestrat és una experiència autèntica. En la nostra ruta farem un recorregut pel nostre passat gràcies a les mostres d’art rupestre i els nuclis antics dels diferents municipis, on trobarem castells, muralles, ermites i edificacions de pedra en sec, que ens transportaran a l’època medieval. Recorrerem a tots els nostres sentits per gaudir també dels parcs naturals i d’algunes de les aigües més valorades del món.

El primer lloc que visitem es Ares del Maestrat. Està situat al cim d’un pujol a uns 1190 metres sobre el nivell de la mar. Al seu nucli urbà descobrirem l’Església Parroquial de l’Assumpció, amb una façana barroca del segle XVIII i podem fer un recorregut per observar edificis com els Porxos, l’antiga llotja, la presó del segle XIII i l’ajuntament, d’estil gòtic.

Al Museu de la Cova del Castell aprendrem sobre els fets més rellevants de la història d’Ares i els orígens primitius de la Cova Remigia, representats per les seues pintures rupestres. I al Barranc dels Molins veurem un conjunt de cinc molins d’aigua dels segles XVII i XVIII.

Ares

A 16 quilòmetres ens trobarem a Benassal, que conserva els carrerons i les cases amb arcs, escuts d’armes i balcons adornats, típiques de l’arquitectura popular. L’actual oficina de turisme, el Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat i la Fundació Carles Salvador estan a la part més alta del centre històric, La Mola (segle XIII), on també podem veure el Castell de la Mola, els arcs i torres de la muralla i el Forn de Dalt, un forn medieval. 

A només dos quilòmetres del centre del poble, podem visitar la Font d’En Segures, amb el brollador i el balneari, i molt a prop podem descobrir també el Paratge Natural Municipal El Rivet.

Benassal

El següent poble és Catí, amagat entre dos valls. El seu nucli antic està declarat Conjunt Històric Artístic i Bé d’Interés Cultural per la seua riquesa patrimonial i monumental. Catí conserva el seu traçat urbà medieval a través del qual podem arribar a La Casa del Delme, el Palau de Sant Joan o la Casa Millars.

A més, la Llotja del segle XV, que és considerada una de les joies del gòtic civil valencià, alberga un centre d’interpretació sobre la història del municipi. L’Ermita de la Mare de Déu de l’Avellà és un lloc històricament conegut per la bondat de les seues aigües.

Catí

Seguint la nostra ruta arribem a Vilar de Canes. Les fites arquitectòniques més importants són l’Església de la Purificació de la Verge, del segle XVIII, i les edificacions de pedra en sec que podem anar trobant mentre passegem. També hi ha diverses fonts naturals com el brollador del Mas del Senyor i les principals altures són la serra de Foies, el Tossal Redó i el Maxorral.

Vilar de Canes

La següent parada és Albocàsser, la capital comarcal, situada entre la Rambla Carbonera i el Barranc de la Valltorta. El més característic són les pintures rupestres, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que trobem a les diferents coves del municipi com el Barranc de la Valltorta o la Cova dels Cavalls. 

A aquestes mostres d’art cal afegir les restes del Castell i Muralles, el Palau Fuster, les Fonts de Na Tosca, les Torres de la Fonteta i de l’Alfalsar, i els monuments religiosos de l’Església de l’Assumpció, l’Ermita de Sant Pau i l’Ermita dels Sants Joans.

Albocàsser

Seguim el nostre recorregut a La Serratella. El patrimoni més destacat són l’Església neoclàssica de Sant Miquel, l’Ermita de Sant Joan Nepomuceno, el Forn, el Torrent i l’Ajuntament. En el recorregut per aquest xicotet municipi podem trobar restes d’antigues neveres i les Fonts del Camí, de la Figuera i del Rotador, entre altres.

La Serratella. Foto: Ajuntament de La Serratella

Ara visitem Tírig. És un dels municipis amb més riquesa de restes prehistòriques: les Coves del Civil, dels Cavalls, de Centelles o del Puntual, el barranc i les característiques construccions de pedra en sec.

A cinc-cents metres del Barranc de la Valltorta trobem el Museu de la Valltorta, que té com a objectiu conservar, estudiar i difondre l’art rupestre. És el més important del patrimoni de la població, juntament amb l’Església de la Verge del Pilar, del segle XVII, i l’Ermita de Santa Bàrbara.

Tírig

La Torre d’en Besora és la nostra següent parada del camí. Al seu nucli antic encara podem observar patrimoni històric com l’Església Parroquial de Sant Bartomeu, les restes de la primitiva muralla medieval, les torres defensives dels segles XIII i XIV, i l’Ermita de Sant Cristòfol. També podem fer visites guiades al Parc miner del Maestrat, concretament a les mines Victòria i Esperança, d’on s’extreia mineral de ferro.

La Torre d’en Besora

Arribem al final de la nostra ruta, que acaba a Culla. El centre històric està declarat Bé d’Interés Cultural pel seu passat, que podem observar als monuments com l’arc de la Porta Nova, les runes de l’antic castell àrab, les restes de muralles i torrasses del segle XIII o l’Església Parroquial del Salvador del segle XVII. A més, hem de visitar el Graner del Comanador, dels segles XIII i XIV, conegut com la Presó, o l’Antic Hospital del segle XVII.

De camí cap a les restes de la fortalesa àrab ens trobarem amb el Calvari, el mirador del Singlet, l’Ermita de Sant Cristòfol, del segle XVIII i l’Ermita de Sant Roc, del segle XVI. Tots aquests elements contribueixen al fet que ens sentim a un poble medieval.

Culla. Foto: Alt Maestrat

Ací finalitza la nostra ruta per l’Alt Maestrat. Moltes de les senderes d’aquest recorregut han comptat amb l’ajuda de la Diputació de Castelló dins del pla turístic Alt Maestrat Human Land.