Curs d’arqueologia i arquitectura medieval per a universitaris nord-americans a Culla

614
PUBLICITAT

Aquesta acció didàctica s’engloba dins el conveni de col·laboració signat pel consistori del municipi i la Universitat Catòlica de València.

Constituirà tota una experiència per als alumnes, que conviuran amb els veïns de Culla i coneixeran la cultura i la vida del lloc.

Des del passat dilluns 24 de juny, un grup d’alumnes de la Universitat de Yale, a l’estat de Connecticut, participen en un curs sobre l’arqueologia i arquitectura medieval a Culla. Aquesta acció didàctica s’engloba dins el conveni de col·laboració signat pel consistori del municipi i la Universitat Catòlica de València.

Els universitaris nord-americans s’allotjaran en aquest pintoresc poble de l’Alt Maestrat durant dues setmanes, temps en el qual participaran d’aquesta formació dins el projecte de ‘Posada en valor turístic-cultural del castell de Culla’. Les classes vindran impartides per acadèmics i professionals de diferents branques de la investigació arqueològica, entre els quals destaquen Pau Vidal (UCV), Tomás Hurtado, Juan Sebastián Miralles, Manuel Molina, Lourdes Tamborero, Miquel Roselló i Rafael Martínez. La formació tècnica es complementarà amb treballs de camp i altres activitats i també constituirà tota una experiència per als alumnes, que conviuran amb els veïns de Culla i coneixeran la vida del lloc.

L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, va rebre els estudiants a l’ajuntament el mateix dilluns, als que va desitjar que gaudeixin al màxim d’aquests dies “coneixent el patrimoni i la cultura d’un poble tranquil i acollidor” i els va animar “a ser ambaixadors de Culla al seu país d’origen “.

Importants descobriments al recinte del castell

Els treballs duts a terme al recinte del castell, des de principis d’any, segueixen aportant noves dades sobre els orígens de Culla. Després de la troballa dels ‘graffitis’ de les Guerres Carlistes i la distribució interior del recinte superior o alcassaba, s’uneixen ara nous descobriments en les recents intervencions sobre la ‘Porta de la Barbacana’.

La barbacana era la porta principal al castell, que evitava haver de travessar la vila, envoltant perimetralment la fortalesa i ascendint de mica en mica uns 250 metres, perllongant així el temps d’exposició a les muralles i torrasses de defensa. Gràcies a les tasques realitzades en les últimes setmanes, els tècnics de l’excavació han començat a comprendre com funcionava aquest sistema d’accés.

Cal destacar que aquestes actuacions estan finançades el propi Ajuntament de Culla, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).