Els tècnics de Patrimoni arquitectònic de la Direcció Territorial de Castelló, Arturo Saragossa i Blanca Gómez, van visitar la barraca de Calces Blaves de Vilafranca, un exemple excepcional d’arquitectura de pedra en sec. A la visita també va estar el cap del Servei Territorial de Cultura i Esports de Castelló, Josep C. Linares, i l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, que van realitzar una detinguda visita a l’esmentada barraca, que destaca per les seues proporcions.

Aquesta barraca és un dels exemples de més interès de la cultura de pedra en sec de l’àmbit mediterrani. Encara que va rebre el seu nom de la llegendària figura d’un bandoler del segle XIX, el joc espacial de la tancada, dels espais amb volta, i el domini visual del paisatge remet a tipologies ancestrals.

Es tracta d’un conjunt de pedra en sec únic, atípic i singular, ja que no obeeix a cap tipologia de caseta de la zona. Està formada per dos grans casetes i un vedat que les tanca a la part alta d’un turó. La caseta de l’esquerra està resolta per aproximació de fileres, que es van tancant a mesura que es puja fins a una llosa que les uneix per ambdues parts. Les de la dreta són dues casetes de falsa volta unides per una galeria que també s’ha resolt per aproximació de fileres.

Els tècnics de Cultura estan estudiant dotar de la màxima tutela patrimonial a aquesta magnífica arquitectura, d’ací la visita al municipi de Vilafranca.

Publicitat