Cultura i medi ambient s’uneixen en la nova Casa Forestal del Bobalar de Vistabella del Maestrat

986
Casa Forestal del Bobalar de Vistabella
Casa Forestal del Bobalar de Vistabella
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Vistabella ha reformat totalment el vell edifici forestal i podrà acollir actes culturals, campaments o retirs

Aquest popular de «a grans mals, grans remeis» pot servir per a descriure l’operació que l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat ha realitzat per acondicionar i rehabilitar la Casa Forestal del Bobalar, emplaçada a la meitat d’una de les tantes muntanyes del terme municipal de Vistabella.

Corresponent històricament a tasques i habitatge dels forestals, el seu abandonament ha motivat al consistori a «la conservació i adequació d’un lloc on han treballat i viscut molta gent amb molta connexió amb el poble», declara Jordi Alcón, alcalde de Vistabella del Maestrat. El remei que s’ha aconseguit suposa retornar l’activitat i la importància a un emplaçament històric per a la localitat, i que «ara s’adequa als nous temps, amb objectius i usos molt diferents als que històricament tenia», afig l’edil del poble.

Amb l’ajuda dels Fons Leader gestionats pel Grup d’Acció Local Castelló Sud 14-20, la Casa Forestal del Bobalar ha sigut objecte d’una reforma quasi completa. A pesar que el seu estat no era considerat en ruïnes, la propietat municipal necessitava «una llavada de cara completa» per a poder satisfer les noves activitats a les quals donarà lloc. La instal·lació de plaques solars, la reforma de vestuaris i dutxes, la creació d’una sala multiusos i de presentacions o l’accessibilitat per a persones amb dificultats físiques són algunes de les noves característiques que presenta l’edifici, els nous usos del qual estan focalitzats a promocionar actes culturals o acollir estudis de la naturalesa: «La nostra idea ha sigut condicionar l’immoble per a després poder celebrar actes, acollir grups d’estudi o punt de trobada en retirs o excursions», exposa el màxim responsable del municipi.

Més enllà d’obtindre beneficis econòmics futurs, «el nostre objectiu és recuperar el patrimoni i després traure el seu major rendiment. No volem que es perda un edifici així», defensa Alcón. En aquest mateix sentit, Tamara Miralles, regidora de Cultura, considera que «hem fet accessible i adequat un edifici que acollirà molts actes culturals i senderistes», perquè la Casa Forestal del Bobalar, en estar enmig d’un paratge únic i pròxim tant al poble com al Santuari de l’Estrella, «necessita estar en contacte permanent amb la naturalesa, i els actes que se celebraran estaran estretament relacionats». Tot i que la propietat no tinga característiques culturals o patrimonials que destacar, la seua ubicació i història la connecta inexorablement amb la naturalesa, i des del consistori no volen perdre el context històric que el lloc ofereix, així com les possibilitats que brinda per a organitzar campaments o excursions.

El progressiu abandonament de la Casa Forestal va deixar l’immoble antiquat, sense cap funció en la naturalesa i com un reducte de la presència de forestals vivint en els boscos. Tots aquests mals els ha remeiats l’Ajuntament de Vistabella amb aquesta actuació, que ha retornat la vida cultural, social i mediambiental a un edifici el patrimoni del qual transcendeix de l’econòmic. «Fins hui, era impossible que la casa acollira qualsevol acte, i ara les possibilitats són àmplies i es poden estudiar totes», conclou Tamara Miralles, que no tanca cap porta a la utilitat que l’edifici puga aconseguir.