Culla torna a l’època dels templers

730
CULLA TEMPLÀRIA
PUBLICITAT

Els cavallers templers tornaran a Culla gràcies al cap de setmana de recreacions medievals organitzades amb el suport i el patrocini del Pla de Competitivitat Turística, Alt Maestrat Human Land, promogut per l’Associació Intermunicipal Catí, Culla, Benassal i Ares del Maestrat, amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana i el Patronat Provincial de Turisme.

D’aquesta manera, durant dos dies el municipi tornarà a l’edat mitjana i reviurà el seu passat templer. El matí del dissabte 15 els cavallers de l’Ordre del Cid i la Milita Templi de l’Arcàngel Sant Uriel visitaran Culla i celebraran la seua reunió anual amb diverses activitats. Així, a les 11.30 hores tindrà lloc la cerimònia templera, amb una missa pròpia dels temps templers, que serà seguida d’una desfilada pel casc històric de la localitat.

La vesprada estarà dedicada a una jornada cultural. A les 18.00 hores a l’Antiga Presó es projectarà el tràiler del documental “Territorio Templario” que s’emetrà a la fi d’aquest mateix mes en Canal Historia i que dedica un episodi a Culla. A continuació, conferència i taula redona sobre “1943-2018, 175 anys de la desaparició del Castell de Culla” amb les intervencions de Rafael Martínez-Porral, Iván Sancho-Alarcón i Carles A. Pitarch -Alfonso.

La jornada acabarà a les 23.00 hores amb una actuació de música medieval a l’Església El Salvador de Culla. Un quintet vocal i instrumental interpretarà diferents temes de Purcell, Haendel o F. Guerrero entre d’altres.

La Milita Christi del Maestrazgo viurà el seu dia el diumenge. La jornada començarà a les 12.00 hores amb la cerimònia d’entrada d’un nou membre a l’Ordre, a la qual seguirà a les 13.00 hores una desfilada pel casc històric. Simultàniament, i des de les 11.00 hores, els més menuts podran passar-ho en gran en un parc infantil patrocinat per la Diputació de Castelló.

Els amants de les batalles estan d’enhorabona, ja que a la vesprada es recrearà la batalla de la presa de Culla. A les 17.00 hores se celebrarà una desfilada pel casc històric de la localitat. Les tropes del Rei Jaume II arribaran a Culla a partir de les 17.30 hores per a detenir als cavallers templers acusats de traïció pel Papa i el Rei de França. A continuació, i per a finalitzar el cap de setmana templer, tindrà lloc un nou recorregut pels carrers.