- Una vintena d’activitats programades conformen un cap de setmana temàtic únic per a atraure a professionals i visitants
- Fabregat: “ho tenim tot amanit perquè aquest cap de setmana a Culla puguem gaudir de les diferents facetes que ens ofereix la tòfona”
El municipi de Culla es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre trufícola a través de la celebració de la XVII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Més d’una vintena d’activitats programades conformaran una completa programació durant els dies 22 i 23 de febrer que abastarà l’exposició i venda de la tòfona negra, així com activitats tècniques i formatives, demostracions culinàries, concurs de gossos cercadors de tòfona i alguna sorpresa per a atraure l’atenció tant de professionals i aficionats com de visitants en general.
L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ha assegurat que “ho tenim tot amanit perquè aquest cap de setmana a Culla puguem gaudir de les diferents facetes que ens ofereix la tòfona. Conéixer més del seu conreu i recol·lecció, degustar-la en les més atractives creacions dels nostres cuiners, aprendre a buscar-la o veure l’espectacle que és el concurs de gossos cercadors, seran algunes de les opcions que tinguen totes les persones que visiten Culla aquest cap de setmana”.
I és que la Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat es tracta d’una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que reunirà a truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.
És per això que Fabregat ha explicat que “serà un cap de setmana únic per a continuar posant en valor aquest fong que es coneix a tot el món gastronòmic com l’or negre. Una gran oportunitat per a gaudir dels millors plats que ens dóna la tòfona i poder gaudir de Culla. Sens dubte, combinar aquesta programació de primer nivell amb el gaudi de recórrer el centre històric de Culla és una gran opció per a gaudir del cap de setmana, i així els animem a tots perquè vinguen a visitar-nos”.
Cal tindre en compte que l’excel·lent acollida que han tingut les activitats que durant aquestes setmanes s’han realitzat a Benassal, Catí i Culla fruit de l’esforç conjunt dels tres ajuntaments amb showcookings de tòfona i una jornada formativa, fa preveure que aquesta dissetena edició de la Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat serà un èxit de convocatòria que revertirà en la dinamització turística d’aquesta preciosa comarca de l’interior de Castelló.
Primera Tòfona d’Honor per a Demetrio
Demetrio Ferrando Beltrán, truficultor de Benassal, rebrà la ‘Trufa d’honor’ en la primera edició d’aquest premi, acte organitzat per l’Ajuntament de Culla el pròxim 22 de febrer en el marc de la XVII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat.
Una nova distinció, que tal com ha explicat Fabregat “pretén convertir-se en una agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la truficultura i per haver treballat en la posada en valor d’aquest singular producte tan important a la nostra comarca”.
L’organització del premi ha volgut reconéixer en Demetrio tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra (tuber melanosporum). L’acte de lliurament de la ‘Trufa d’honor 2020’ tindrà lloc el dissabte 22 de febrer, a la Casa de la Cultura de Culla, després del ‘Sopar de la Trufa Negra’ que servirà el restaurant El Faixero de Cinctorres a les 22:00h.
Programació de la Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat
La intensa programació de la Mostra començarà a les 9.00 hores del pròxim dissabte 22 amb el desdejuni de benvinguda amb productes típics de Culla i el lliurament de la documentació, per a a les 9.30 hores procedir a la inauguració i la presentació de la jornada tècnica.
Aquesta jornada tècnica començarà a les 9.45 hores, tindrà lloc la xarrada ‘Ayudas a inversiones de explotaciones agrarias: riegos y fertirrigación en las explotaciones truferas’, a càrrec de Marc Osuna, enginyer forestal en FEPAC-ASAJA Castelló, i Cristian Gracià, tècnic en regs. A les 10.45 hores tindrà lloc la presentació de TRUFCAS, l’Associació de Truficultors de la província de Castelló. Posteriorment, l’activitat continuarà a les 11.45 hores amb la xarrada ‘¿Por qué es tan importante el sexo? La sexualidad de la trufa negra y su importancia para el cultivo’, a càrrec d’Herminia de la Varga, Doctora en Biodiversitat responsable de projectes d’investigació en Fertinagro Biotech.
De manera simultània a la jornada tècnica, començarà també la fira monogràfica de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat, a les 10.00 hores amb l’obertura del recinte firal. En horari de 10.00 a 14.00 hores al matí i de 16.00 a 20.00 hores es desenvoluparà en la fira l’exposició d’empreses vinculades al sector de la tòfona (tòfona fresca, vivers, abonaments, productes elaborats,… ) i tapes elaborades per les associacions locals. De 12.30 a 14.00 hores tindrà lloc la degustació de tapes trufades elaborades pels docents i alumnes del Centre Públic Integrat de Formació Professional Costa de Azahar (COSDA). A les 12.30 hores es durà a terme la inauguració del recinte firal per part de les autoritats, i ja de 18.00 a 20.00 hores tindrà lloc la degustació de tapes trufades elaborades per docents i alumnes del Centre COSDA. A la nit, a les 22.00 hores, serà el Sopar de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat a càrrec del Restaurant El Faixero de Cinctorres a la Casa de la Cultura de Culla, amb el posterior lliurament de la Tòfona d’Honor 2020 a Demetrio Ferrando.
El diumenge 23 de febrer s’obrirà el recinte firal a les 10.00 hores, per a procedir a les 10.30 hores al XII Concurs de Trufa Negra de Major Pes, i a aquesta mateixa hora també es desenvoluparà el XVII Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona. A continuació, el II Concurs Infantil de Gossos Cercadors de Tòfona i a les 12.30 hores degustació i showcooking amb tast comentat de vins de Bodega Les Useres. A les 13.30 hores es durà a terme el lliurament de premis de la XVII Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor, i a les 14.00 hores degustació d’arròs de presa i calçots amb romescu i tòfona negra a càrrec d’Arroz en Albinegro de Castelló. Finalment, a les 18.00 hores es clausurarà la fira amb el tancament del recinte firal.
Cal recordar que tota la informació i programació de la mostra està disponible a la pàgina web www.trufamaestrat.es