Culla reuneix 4.000 persones al voltant de la tòfona negra

733

-El Concurs de gossos buscadors, el premi a la tòfona més grossa i el concurs gastronòmic van centrar l’activitat ahir

DSCN0037

Culla va albergar durant el cap de setmana les jornades de la tòfona negra del Maestrat, que arribaven a la seva tretzena edició. Durant el cap de setmana al voltant de 4.000 persones, segons els organitzadors, han passat per la localitat de l’Alt Maestrat. Dissabte l’activitat es va centrar en la jornada tècnica i en les conferències sobre temes com el canvi de temperatures en el cultiu, l’exportació de la tòfona negra o l’agricultura ecològica. A més es va celebrar un taller sobre què fer amb una tòfona a casa.

DSCN0051

Ahir van arribar les activitats més vistoses i pràctiques. Al pavelló de Culla un total de 22 expositors van mostrar plançons, tòfona iofilizada, tòfones fresques … De fet es va premiar la tòfona més grossa que va pesar 471 quilos i la va presentar Raúl Moliner de Vistabella.

DSCN0055

Una de les activitats que va despertar més interès de públic va ser el concurs de gossos buscadors amb tòfona. Els cans havien de localitzar 05:00 tòfones enterrades prèviament. El gos “Coco” de Lorenzo Vidal, de Moncofa, va trigar només dos minuts i catorze segons en trobar les cinc tòfones.

DSCN0057

A més dels gossos no va faltar a la seva cita la javelina Cochi que, arribada des de Pina al costat del seu amo, Serafín Izquierdo, va mostrar el bon olfacte que tenen aquests porcins salvatges per trobar tòfones a la muntanya.

DSCN0091

També va cridar l’atenció dels presents el concurs de plats amb tòfona protagonitzat pels alumnes del centre de formació professional Costa de Azahar-Escola d’Hostaleria del Grau de Catellón. Alejandro Moreno, amb 40,20 punts per a la seva “Fons Marí Trufat” es va emportar el premi final del jurat. Durant les setmanes prèvies dels alumnes de cuina han treballat amb tòfones per preparar els seus plats. A Culla van arribar els finalistes després de la fase prèvia celebrada a les aules.

DSCN9823

Els assistents a les jornades van poder degustar els plats elaborats pels alumnes de l’Escola d’Hostaleria que van preparar diversos entrants trufats i arròs trufat amb costella.

DSCN9887DSCN9932