Culla recupera la rogativa a Sant Joan de Penyagolosa dos anys després

616
PUBLICITAT

Divendres que ve 17 de juny, com fa més de 600 anys, els veïns de Culla emprendran el seu camí penitencial fins a Sant Joan de Penyagolosa, complint així amb la promesa dels seus ancestres.

En 2020 i 2021, la crisi sanitària provocada per la Covid va obligar a suspendre una peregrinació que ha sobreviscut al pas dels anys. No obstant això, en aquests dos últims, el poble de Culla va organitzar diferents actes commemoratius per a mantindre viva la flama de la tradició, com per exemple l’encesa de ciris des de les cases o els cants propis de la rogativa que van sonar a través de la megafonia de l’ajuntament.

Així doncs, aquest cap de setmana, prop de 300 veïns del municipi i visitants recorreran a peu els 60 quilòmetres, d’anada i tornada, que els separen de l’enigmàtic ermitori en terres de Vistabella del Maestrat, mantenint els rituals, càntics i resos d’antany, així com el transcurs pel seu camí original. L’esforç per l’exactitud i veracitat de temps passats, juntament amb els valors que atresora aquesta rogativa, l’han feta mereixedora de la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial, al costat de la dels Pelegrins de Les Useres.

Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogativa participativa daten de l’any 1391, per això és considerada una de les més antigues de la província Castelló. L’objectiu d’aquesta mena de rogatives d’origen medieval sempre va ser el d’implorar pluges que proporcionaren bones collites com s’esmenta en el cant tradicional del ‘O Vére Déus’, entonant el “Dona nobis salutem, pacem et pluviam de coelis” (Dona’ns salut, pau i la pluja del cel).

La rogativa es realitza cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi. El trajecte d’anada i tornada travessa paisatges de gran bellesa, com pot ser la zona del Riu Montlleó. També es deté en alguns punts d’interés com l’ermita de*Sant Bertomeu del Boi del segle XIV, el Pla de Vistabella, la Font de l’Alforí o la Pineda de l’Espino.

El dissabte la peregrinació torna a recórrer el mateix camí del dia anterior per a tornar al municipi. L’arribada es produeix amb la posta del sol, on la comitiva és rebuda amb el volteig de campanes i l’eixida dels “Pendons”, estendards de considerable altura que simbolitzen als sants als quals es té més devoció. Tots junts es dirigeixen cap a l’església on es cantaran els gojos a Sant Joan de Penyagolosa i es donarà fi a la rogativa fins a l’any que ve.

En paraules de l’alcalde de Culla, Heredio Bellés, “aquesta serà una rogativa molt especial, en la qual recordarem amb nostàlgia als qui no podran acompanyar-nos en el camí, però molt contents per recuperar un tradició plena de sentiment, devoció i fraternitat”. Al mateix temps, Bellés ha recordat que “qualsevol persona que desitge participar dels actes i descobrir aquesta joia patrimonial pot fer-ho, sempre amb el màxim respecte a una tradició estretament vinculada a la història del poble.”.