Culla recupera 48 pergamins del segle XIV i XVI

179

– L’arxiu històric de la localitat es considerat un dels millor conservats i més complets de la Comunitat Valenciana

Culla ha recuperat, després dels treballs realitzats pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Castelló, 48 nous documents històrics restaurats perquè puguen ser consultats per historiadors i historiadores. Es tracta de diferents pergamins, pertanyents al període comprés entre els segles XIV i XVI, que van ser descoberts l’any 2001 en l’arxiu administratiu municipal, diferent de l’històric on es conserven els documents més antics.

L’arxiu històric de Culla es considerat un dels millors conservats i més complets de la Comunitat Valenciana. Estan catalogats gairebé quatre mil documents, alguns són una única fulla i en altres casos complets llibres manuscrits, que abasten des de principis del segle XIII a l’any 1925. Tots ells tenen un incalculable valor històric, com poden ser la Carta de Població, les rúbriques dels Establiments, els Capítols dels Herbatges o el document de venda de Culla a l’Orde del Temple. També alberga diferents documents particulars, eclesiàstics, d’assumptes de plets, de comptes i impostos, de ramaderia i de molt diferents aspectes.

A l’arxiu poden accedir científics i estudiosos en general. Això no elimina la possibilitat de poder visitar, amb prèvia cita, perquè qualsevol persona puga contemplar algun d’aquests tresors patrimonials d’aquest poble de l’Alt Maestrat.